МИЛАН КОРАЋ (ШИНОБУСИ): ВОЈВОЂАНСКИ БЛУЗ БЕНД И СИНГЕРСИ СУ БИЛИ НАШИ УЗОРИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI ZANIMLJIVOSTI

Трећа по реду „Новосадска култура сећања“ одржаће се у четвртак, 23. маја, у Радио кафеу (Милетићева 45), а на њему ће наступити бендови Шинобуси и Монохром.

Kратки филм Жељка Мандића о Бранку Андрићу Андрли, изложба фотографија новосадских рокера и концерт Шинобуса и Монохрома, уз гостујуће музичаре, припремили су Фондација „Чуваркућа“ уз подршку Радија 021 за трећу „Новосадску културу сећања“.

Фронтмен Шинобуса Милан Kораћ гостовао је у програму Радија 021 код Ивана Варњуа и том приликом се присетио првог наступа на „Новосадској култури сећања“.

„Памтим то као један јако леп догађај. Анђелко Малетић је био водитељ програма и том приликом смо се присетили свих великана новосадске музичке сцене који више нису са нама. Свирали смо песме бендова Неопланти, Војвођанског блуз бенда, Синг Синг Сингерса, Kилло Kилло Банда је свирала Лабораторију звука. Овог пута ћемо свирати ВББ и Сингерсе, пошто је Жикса био члан Шинобуса, а свирао је у оба бенда. То су нам били и музички узори. Феноменално је што Радио 021 подржава овакву ствар“, поручио је Kораћ.

На констатацију Ивана Варњуа да Новосадска култура сећања представља подсећање на оне који су стварали историју овог града, али и да је то тежња да се настави традиција рокенрола, Kораћ је рекао да и даље постоје клинци које занима овај музички жанр. Тако је и млади Стефан Стефановић засвирао усну хармонику уместо легендардног Жиксе у Шинобусима.

Kораћ се присетио и својих првих свирки на којима је први пут слушао Војвођански блуз бенд.

„У сећању ми је дефинитивно НС Тиме, средина деведесетих, када се радним данима, уторком или средом, организовао јам сессион и тада сам први пут слушао Војвођански блуз бенд. Свирали су сви осим Гаге, који је повремено долазио да гостује. Редовно сам ишао на те свирке. Сећам се првих уличних свирки у Змај Јовиној, ту сам први пут чуо Kецкеца који је своје песме свирао на улици средином деведесетих. Док смо били студенти одлазили смо на Машинац, а из тог периода сећам се фантастичних свирки Ласт статион бенда, који је бројао 12-13 чланова са дувачком секцијом и за њих сте буквално морали да резервишете место у Фоxтроту. Сећам се, наравно, и Подијума“, присећа се наш саговорник.

„Новосадска култура сећања“ настоји да очува сећање на оне који су стварали једну другачију историју града и који су својим делима оставили трага не само у Новом Саду, него много шире. Прилика је то и да се присетимо Субе, Гаге, Бате, Жиксе, Бобе, Баје, Андрле, Тукше, Хамера, Боре, Стевице, Петрије, Богде, Зарета, Пере Бахуна, Ђанија и многих других, који нажалост, више нису са нама.

По речима Славка Матића Вијетнамца, фронтмена бенда Збогом Брус Ли, који је прошле године наступио на концерту „Новосадска култура сећања“, реч је о једној од најгенијалнијих локалпатриотских идеја.

Аутор: 021.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.