МИГРАНТИ ИЗ СИРИЈЕ У СОМБОРУ ШИЈУ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ И ПЕШКИРЕ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Прихватном центру за избеглице и миграције у Сомбору тренутно борави скоро 800 миграната, а према речима надлежних, у овом центру обзиром на бројност људи са Блиског истока спороводе се строге противепидемијске мере. Док бораве у Србији поједини мигранти су се прикључили хуманитарној акцији, а све више је и оних који уче да шију заштитне маске и пешкире.

Хуманост не познаје године, боју коже, веру ни нацију, каже Мухамед Каси мигрант из Сирије који борави у сомборском Прихватном центру два месеца. Објашњава да се са пријатељима прикључио хуманитарној акцији за помоћ оболелој деци из Србије, како би дали свој мали допринос док бораве у нашој земљи.

“Шетао сам Београдом и видео доста зелених постера за помоћ деци. Када сам дошао у Сомбор питао сам менаџера кампа да ли можемо да се организујемо. Прво смо колеге и ја почели да сакупљамо за Анику, а онда за Оливера, јер желимо да узвратимо колико можемо за земљу која је учинила добро за нас. Верујем да ћемо и даље скупљати средства за Оливера. Верујем да се овде нећу дуго задржати и да ћу отићи у Швајцарску”, каже Мохамед Каси, мигрант из Сирије.

Поједини мигранти дане проводе шијући заштитне маске и пешкире.

“Није ми тешко да учим, да сашијем један пешкир треба ми око десетак минута”, додаје Иса Мухамед, мигрант и Сирије.

“Многи од њих имају искуства са својим земљама пошто је шивење део традиције. Имамо оне који чешће долазе и сарађују, јер им је занимљиво да шију маске и пешкире, односно програм који је потребан њима”, напомиње Ана Илић Пањковић, едукатор у радионици Прихватног центра.

У сомборском Прихватном центру спроводе се строге контроле противепидемијских мера, а од почетка пандемије само је два лица имало Ковид – 19.

”Мигранти нам доста помажу око споровођења самих мера и јако су активни у томе. На капији они мере температуре сваком новопридошлом лицу”, каже Никола Радоњић, из Прихватног центра за избеглице и миграције у Сомбору.

Од почетка године је кроз 19 прихватних и центара за азил у Србиији прошло више од 58.000 миграната из Сирије, Авганистана и Пакистана, а у Сомбору их тренутно борави 797. (РТВ)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.