MELISA FARM, LEKOVITO BILJE IZ APATINA ZA SVETSKO TRŽIŠTE (VIDEO)

EKONOMIJA VESTI
Porodična firma iz Apatina sa najsavremenijim pogonom u Svilojevu, jedina je srpska firma koja proizvodi suve biljne ekstrakte isključivo za svetsko tržište. Potencijala za uzgoj lekovitog bilja kao i za preradu ima, ali nije dovoljno iskorišten. Ključ uspeha na stranom tržištu jedini proizvođači ovog ekstrakta u našoj zemlji vide u uvođenju inovacija i konstantnom radu po najtraženijim i najsavremenijim standardima u toj oblasti.

Od malog porodičnog preduzeća za više od dve decenije “Melisa farm” danas je jedini izvoznik suvih biljnih ekstrakata kao prerađenog lekovitog bilja iz Srbije, a proizvodnja se obavlja po najsavremenijim svetskim standardima.

Njihovi suvi i tečni ekstrakti dokazali su kvalitet na tržištima Evropske unije i SAD-a. Ukupna proizvodnja je oko 50 tona na godišnjem nivou, a najzastupljeniji su melisa, kamilica i timijan.

“Tajna uspeha je u tome što smo uspeli da proizvodimo standardizovane suve i tečne ekstrakte koji su kao takvi aktivni na određene komponente, koje blagotvorno deluju na ljudsko zravlje. Tržišta su otovrena , liberalna, pa ako ste u stanju da svojim proizvodom odgovorite zahtevima, vi tada ispunjavate traženi i ciljani kvalitetet, a to je ključ koji će plasirati upravo vaš proizvod na ta tržišta”, rekao je  Stevan Pinćir, direktor “Melisa farm”.

Kažu da uzgoj bilja kod nas ima veliki potencijal, ali je nedovoljno iskorišten.

“Razlog je što naprosto nekada naši proizvođači lekovitog bilja nisu dovoljno konkurentni, u odnosu na neke inostrane proizvođače. Većinom mi kupujemo lekovito bilje sa domaćeg terena, ali na žalost mi delom i zavisimo od uvoza lekovitog bilja”.

U ovom preduzeću zaposleno je 25 radnika. U najsavremenijim laboratorijama obavljaju se analize i proizvodnja ekstakata lekovitog bilja za potrebe farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije.

“Sve se to tiče najsavremenijeg standarda dobre proizvođačke prakse koji mi uvodimo u našu proizvodnju da bi zadovoljili izuzetno visoke kriterijume i zahteve stranog tržišta i klijenata sa kojima poslujemo širom sveta”, rekla je Nevena Đokić, biotehnolog.

“Ovo mi je prvi posao u struci i ovde sam se upoznala sa svim tehnologijama i uređajima sa kojima nisam imala ranije prilike da radim niti stičem praksu”, rekla je Monika Periškić, kontrolor kvaliteta.

I suvi i tečni tečni ekstrakti imaju sertifikate o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti, jer se koriste u farmaceutskoj industriji širom sveta.

Izvor- RTV, Vesna Milanović Simičić