MEĐUNARODNA IZLOŽBA “EX LIBRIS” OD SUTRA U APATINU

APATIN KULTURA VESTI

U galeriji “Meander”, u petak 28. septembra, sa početkom u 19 sati biće otvorena Međunarodna izložba “Ex Libris”.

U okviru Drugog festivala kratke forme „Potpis“ Kulturnog centra Apatin priređuje se “Ex Libris” međunarodna izložba. Prema propozicijama konkursa autori su poslali svoje radove na dve teme, prva, Voda i druga tema je slobodna. Ove godine na konkurs je pristiglo 359 radova od 115 autora iz 34 zemlje, od kojih je najveći broj pristigao iz Argentine.

Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije se Ex Libris razvio u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za način likovnog izražavanja u malom formatu. Danas je Ex Libris veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika počev od klasičnih do najsavremenijih, kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata kao i obrade na računaru i digitalne štampe. Ex Libris je više od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva.

Ovom izložbom Apatin je, od predhodne godine deo kolekcionarske grupe, s tim da je od ove godine njegova kolekcija dopunjena sa novih 357 grafika.

Izložba traje do 20. oktobra.