MARINA ODUŠEVILA SOMBORCE

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Marina Gajčin, najmlađi internacionalni srpski ženski majstor u šahu, odigrala je u petak simultanku na 15 tabli u centru Sombora.

Na glavnoj ulici, Kralja Petra I u Somboru, tako se zbio nesvakidašnji događaj. Organizatori, Sportski savez grada Sombora i Somborski šahovski klub imaju razloga za zadovoljstvo. U trenucima najave programa, kada je predsednik gradske sportske organizacije Dragan Maksimović Giga simbolično izneo ček na 65.000 dinara, dar SSGS Marini za put na Svetsko kadetsko prvenstvo u Južnu Ameriku, u daleki Urugvaj, ni sama Marina nije mogla a da ne sakrije svoje oduševljenje. Reči hvale uputila je i gradska većnica za sport i omladinu Antonija Nađ Kosanović.

Antonija je napomenula da je Marina danas postala prava identifikacija za decu, poput magneta koji može s lakoćom da privuče mališane u te najzdravije sportske tokove i život poput nje, usmere šahu ili nekoj drugoj veštini. Toplo je ovu priredbu pozdravio, posebno ističući vrednost pojave Marine Gajčin na srpskoj sportskoj i šahovskoj sceni, u ime centrale Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i legenda jugoslovenske i srpske košarke, Miroljub Damnjanović Dugi, predsednik najmlađeg po stažu, Granskog sindikata sporta UGS-a koji je sa kolegom, Vojom Tabačkim, izvršnim sekretarom ovog sindikata, baš tog dana boravio u radnoj poseti Somboru.

Rezultat naravno, beše u drugom planu. Najveći rezultat ostaje to, što su „novi šahovski klinci“, iz nadaleko čuvene škole Josipa Dekića, Somborskog šahovskog kluba, inače kolektiva slavljenika koji obeležava čak 95 godina postojanja i uspeha, smelo i odvažno zabeležili svoje prve javne partije sa svojim idolom. Bilo je to za mnoge od njih, „predkškolce“ i đake nižih razde somborskih i osnovnih škola naseljenih mesta – prvo veliko učestvovanje a samim tim i debi – lična pobeda.

Marina Gajčin je podsetimo, nedavno potvrdila sjajnu formu osvojivši zlatnu medalju na Kadetskom prvenstvu Srbije održanom u aprilu u Kragujevcu. Odlična i ujednačena igra tokom čitavog turnira, donela je najmlađem ženskom inter majstoru, laskavu titulu šampionke Srbije do 16 godina. Osvajanjem titule ona je ujedno obezbedila i sigurno mesto u Kadetskoj reprezentaciji Srbije, pa je već u septembru očekuju nova šahovska iskušenja na Evropskom prvenstvu u Rumuniji kao i kulminacija jedne neverovatne sezone, igre na Svetskom kadetskom prvenstvu koje će biti održano u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu.