МАЛИШАНИ У СОНТИ ДОБИЛИ РЕНОВИРАН И КОМПЛЕТНО ОПРЕМЉЕН ВРТИЋ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Пошто су окончани сви радови на комплетној реконструкцији и санацији вртића “Љубичица” у Сонти, данас је овај објекат који ради у склопу Предшколске установе “Пчелица” Апатин посетила председница општине Апатин, Дубравка Кораћ са својим сарадницима. Према њеним речима, општина Апатин је за ову намену издвојила више од 25 милиона динара.

-Изузетно сам срећна што смо данас у прилици да отворимо овај вртић који је био у изузетно лошем стању, а сада је комплетно реновиран. Тиме смо наставили наш велики пројекат у оквиру којег смо пре овог, реновирали још два вртића у селима наше општине, тако да су сада сви припремљени и онакви какви треба да буду за пријатан боравак свих малишана. Реконструкција је коштала преко 25 милиона динара и комплетно је завршена. Купљена је нова опрема, тако да заиста мислим да ће малишани бити срећни у овом новом простору, рекла Дубравка Кораћ.

У име Предшколске установе “Пчелица” општини се на издвојим средствима за реконструкцију захвалила Милка Слијепчевић, педагог ове установе.

-Полудневни боравак у овом објекту тренутно користи 42 детета узраста од 4 до 6,5 година и већина њих похађа припремни предшколски програм. Објекат у Сонти нам је до сада био леп али дотрајао, јер је изграђен 1976. године. Реконструкција је урађена тако да су сада просторије и намештај заиста примерени детету. То нам је врло важно због правилника које морамо да испунимо. Физички услови и простори у којима деца живе су јако важни за њихов развој и напредак, објаснила је Милка Слијепчевић.

Председник Савета Месне заједнице Сонта Саша Крстин је рекао да је став свих мештана села, да је ово објекат од виталног значаја за предшколско образовање у Сонти и додао да је на реду изградња пијаце.

-Људи су са одушевљењем дочекали вест да је почела реконструкција, а посао је релативно брзо завршен и урађен је квалитетно. Унутрашњост објекта је уређена много лепше од оног што смо очекивали, тако да ће малишани сигурно уживати. Следећи корак је почетак изградње пијаце у Сонти, јер је остало још пар дана до завршетка тендера. Ове јесени дефинитивно почиње прва од две фазе радова. Најпре ћемо завршити све радове без објекта продавнице, међутим то је сасвим довољно да пијаца може да добије употребну дозволу и да почне да ради.

Председница општине Апатин је приликом посете сонћанском вртићу рекла да ће приоритет општине Апатин у наредном периоду када је у питању образовање, бити улагање у основне школе.

-Идеја је да коначно некако обезбедимо комплетна срества за санацију Основне школе “Жарко Зрењани” у Апатину, која је тренутно највећи проблем у општини. Потреба су нам огромна средства, а због читаве ситуације са Ковидом она су била преусмерена на здравствене центре. Ја се искрено надам да ћемо у току наредне године обезбедити коначно средства. Имамо одређене преговоре са Покрајинском владом на ту тему и то је заиста неки највећи сиљ у наредном периоду. Друга ствар на којој ћемо радити се односи на енергетску ефикасност објеката из области образовања. Пре свега, циљ нам је да сви објекти у наредној години почну да се греју на гас јер садашњи енергенти који користе нису у складу са еколошким стандардима, закључила је Дубравка Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *