ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ КИНЕ- КОРОНА СЕ ВРАТИЛА, ПОНОВО УВОДЕ КАРАНТИН

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

Кинески округ Јиа поново је стављен у карантин након што је епидемија коронавируса опет избила у њему, јавља амерички портал Блумберг.

Овај случај забрињавајући је подсетник да Kина није још потпуно победила Kовид-19, али и да укидање карантина носи са собом озбиљан ризик од новог таласа епидемије.

Тај је ризик можда и већи него што смо мислили, јер велики део заражених нема симптоме па их је готово немогуће на време открити и изоловати.

Наиме, број потврђених случајева заразе коронавирусом у Kини значајно је порастао посљедњих дана. У недељу су забележена 74 нова асимптоматична случаја, а дан раније 47, објавило је у понедељак Национални здравствени центар.

Округ Јиа, у којем живи око 640 хиљада људи, издао је данас директиву којом се наређује да све стамбене јединице буду затворене, а да сви који излазе из куће или се враћају у њих поседују дозволу, носе маске и подвргавају се мерењу температуре. Саобраћај ће такође поново бити ограничен.

Узбуну је прво изазвао случај жене која је била код лекара који ју је заразио. Он је био потпуно асимптоматичан, иако је био заражен, како се касније испоставило.

Тестирање је 25. марта показало да је троје лекара у тој болници позитивно на Ковид-19. Њих троје је заједно вечерало у ресторану 13. марта, а један од њих је прије тога био у посети Вухану. Иако је након тога био у самоизолацији на две недеље, није познато д ли је управо он заразио своје колеге, а они након тога проширили заразу на пацијенте.

Сво троје лекара након тога је стављено у карантин. Међутим, о њиховој зарази јавност је обавештена тек кад је Kина од почетка прошле недеље почела објављивати податке о новим асимптоматичним случајевима, након све гласнијих критика о кинеском недостатку транспарентности.

Истраживачима широм света све је јасније да ови „невидљиви“ носитељи коронавируса имају много већу улогу у његовом ширењу него се до сада мислило. А већина земаља света не тестира људе ако не показују симптоме попут температуре и кашља.

Kина је, иначе, службено прогласила епидемију под контролом након што је број нових случајева пао на нулу 19. марта. Но забринутост да је на помолу нови талас епидемије у земљи из које је потекла све је већа, како због нових домаћих случајева, тако и због оних увежених из иностранства.

Становници Вухана тврде да је у граду од коронавируса умрло 20 пута више људи него што су званичне објаве.

Индекс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.