ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЈА“ АТЕЉЕА ШЋЕКИЋ

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Почетком ове године у “Атељеу Шћекић” кренула је са радом ликовна радионица чији је слоган био „Позитивна енергија“ што је главна одредница ове уметничке групе.

Тачно пре шест месеци ова ликовна група је имала своју прву, изузетно посећену, изложбу радова која је ставила нови печат на уметничко небо у нашем граду и шире. Овоме у прилог говори чињеница да је Небојша Шћекић добио позив да организујe две самосталне изложбе у војвођанским општинама, прву у Бачу и другу у Оџацима.

Данас смо са њима били у Атељеу Шћекић и имамо наставак приче. Радионица позитивне енергије је прерасла у школу сликања, која се одржава у самом Атељеу четири  пута недељно, а све под палицом апатинског сликара и архитекте Небојше Шћекића:

 – Протекли месеци били су пуни изазова, много смо радили, учили, градили причу, правили тим и, морам да кажем, ове дивне даме су веома талентоване и жељне знања, тако да је право задовољство било радити са њима. Резултат нашег рада, дружења и позитивне енергије огледа се у једном великом фундусу уметничких дела, које ће имати прилику да виде грађани Бача и Оџака, а путем медија и друштвених мрежа и многи други љубитељи уметности. Врата мога Атељеа отворена су и за све заинтересоване купце, рекао је сликар и архитекта Небојша Шћекић, оснивач радионице.

У радионици смо затекли и полазнице које су икористиле прилику да се упознају са основама сликања као и да своје знање, уз несебичну помоћ Небојше Шћекића, константно унапређују.

– Полазник сам радионице од како је почела са радом у јуну месецу. Различити људи су прошли до сада кроз радионицу, али углавном су то они пуни позитивне енергије који су имали жељу да сликају, друже се и уживају у заједничком раду. Нисам се раније бавила сликањем јер није било времена ни храбрости. Ова радионица ме покренула и сада имам све више жеље да радим и учим даље. Ово је нешто ново за мене и откривам да ми веома прија. Долазим онолико колико пута могу и колико ми обавезе допуштају. Мој стил би био најсличнији импресионизму, ту се проналазим. Небојша нас је покренуо и организовао, користимо његов простор, прибор и енергију да нас научи, рекла је фармацеут Дуња Бенић и препоручила да се заинтересовани јаве Небојши и дођу у радионицу, јер треба пробати и видети да ли ће се пронаћи у цртању или сликању.

Апатинка Сања Шијан, иначе директорка ОШ „Жарко Зрењанин“ поред свих својих обавеза стигне да одвоји и најмање два пута по два сата недељно да ужива у дружењу и раду у радионици Небојше Шћекића.

– Од почетка сам у радионици. Познанство са Небојшом траје дуги низ година и он нас је охрабрио да нашу енергију и креативност усмеримо у сликарство. Топло препоручујем свима да покушају да пробуде своје таленте. Склоност према сликарству сам имала кроз школовање сликањем школских радова, али сам увек помагала пријатељима да добију бољу оцену. Сањала сам да ћу једног дана успети да одвојим време да се тиме бавим. Захваљујући Небојши Шћекићу охрабрила сам се да кренем тим путем. Шетамо од ренесансе до модернизма, угледамо се на познате сликаре, користимо готове мотиве из којих учимо како да на наша платна пренесемо тако савршене покрете, рекла је Сања Шијан и потврдила позив заинтересованима да сврате у радионицу и опробају се у креативном и занимљивом раду са платном и бојама.

Јелена Борковић, економиста запослена у фабрици „Флеш“ и мајка двоје деце. Као особа пуна енергије, поред посла и породице, ужива још у плесу и фитнесу, а сада је пронашла да је веома креативно и забавно опробати се у сликарству.

– Радионици сам се прикључила у септембру и, нажалост, не успевам редовно да долазим. Ипак, уживам у сваком моменту проведеном у овом креативном раду. Ово ми дође као мелем за душу. Привлачи ме покрет, стваралаштво, креативност. Од колегинице сам сазнала да је овде добро дружење, доста тога може да се научи, Небојша уме да нам пренесе знање и труди се да нам помогне. Наравно, нама треба времена, искуства, труда, и надамо се да ћемо успети. Интересантан ми је кубизам, те боје, сенчење, мотиви ме инспиришу. Када су били мали цртала сам деци по зиду па се породица није изненадила када сам се прикључила сликарској радионици. Моја деца су већ довољно велика да могу да им објасним да када проведем време у креативном раду постајем квалитетнија особа и боље проводим време са њима јер сам испуњенија, рекла је Јелена Борковић.

Шћекић планира да нова група полазника крене са радом од 1. фебруара 2022. године.

– Овим путем позивам све који су заинтересовани за учење и желе да савладају сликање техником уље на платну, да се пријаве. Моја школа сликања за одрасле је намењена свима који желе да се опусте, науче основне сликарске технике и развију своју креативност, поручује Шћекић.

2 thoughts on “ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЈА“ АТЕЉЕА ШЋЕКИЋ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *