ЛИКА ЈЕ ПОСТАЛА ХИТ- ТРАЖЕ СЕ ПЛАЦЕВИ И КУЋЕ, У ИГРИ СВЕ ЛОКАЦИЈЕ

DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI


Далматинци масовно купују пољопривредна земљишта, привлачи их изузетно ниска цена, а у игри су све локације

Kада је куповина некретнина у питању, у моду је дошла Лика, за којом је последњих неколико месеци завладало огромне интересовање. Kупују се и траже старе личке куће, срушена сеоска имања, грађевинска земљишта, врти се бизнис, сређују папири, брзо мењају власничка имена. Није за чуђење, када у игру уђе изузетно ниска цена плодног пољопривредног тла, које се масовно нуди у бесцење, од једне до две куне по метру квадратном.

Осим јефтиног земљишта, као и кућа за адаптацију које се могу пронаћи већ од двадесетак хиљада евра, појачаном интересу пресудио је и огроман страх од короне, који је људе навео да инвестирају у земљу, у производњу своје хране.

Нису само Далматинци у игри, у последње време у Лику беже и Загрепчани, којима је разорни земљотрес донео додатни страх. Већ за стотинак хиљада куна постају власници прекрасних кућа, на пример на потезу од Госпића до Kарлобага, с плодним тлом и шумом надомак руке.

-Мислим да сам једини човек на свету који жели да корона лудује још макар пет година. Јер од када је дошла, бизнис у мојој агенцији за некретнине, јединој преосталој у Лици, се заковитлао. Већ неких шест до седам година бележим појачани интерес Далматинаца за куповином некретнине или земљишта на подручју од Оточца до Госпића, дословце у читавој Лици. Но у последњих неколико корона-месеци само у мојој агенцији финализовали смо осамдесетак купопродаја. Далматинци масовно купују пољопривредна земљишта, привлачи их изузетно ниска цена, а у игри су све локације. Ако бих радио поређење, пољопривредно земљиште чак боље иде од кућа и имања – казао је за Слободну Далмацију Иван Бижановић, власник агенције Лика некретнине, иначе и потпредседник Удружења пословања некретнинама при ХГK.

У Лици први ред до реке има повишени статус. Наиме, уз реку Гацку таквих локалитета више нема, а ако се који и нађе у продаји, нестане у трен ока. Но и у њеној близини цена је већ од 20 до 35 евра по метру квадраном. Грађевинском земљишту цена се креће од пет до 25 евра.

ТЕЛЕГРАФ/СЛОБОДНА ДАЛМАЦИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.