KUPOVINA ŠKOLSKIH KNJIGA I DALJE UDAR NA KUĆNI BUDŽET

APATIN DRUŠTVO VESTI

Roditelji gimnazijalaca i srednjoškolaca ni ove godine ne treba da kupuju ili nabavljajuju udžbenike unapred, pre nego što čuju za koje su se knjige opredelili profesori koji će predavati njihovoj deci. U gimnazijama i srednjim školama ne važi pravilo jednobraznosti, koje od ove godine važi u osnovnim školama, prema kojem se udžbenici koji će biti u upotrebi određuju na nivou škole. Tako je moguće da učenici dva odeljenja istog razreda u jednoj školi koriste različite udžbenike istog predmeta, jer su želje profesora različite.

Mnogim roditeljima to predstavlja problem, jer njihova deca ne mogu da koriste sve udžbenike koje dobiju na poklon od starijih generacija iz iste škole, samo zato što im se razlikuju profesori određenih predmeta.

Polovni udžbenici, inače, mogu da se koriste dok god se oni nalaze u Katalogu udžbenika Ministarstva prosvete. Za razliku od Kataloga udžbenika za srednje škole i gimnazije, koji nije menjan, sadašnji Katalog udžbenika za osnovne škole važi za naredne tri godine, zaključno sa školskom 2018/19. godinom. U njemu se  nalaze knjige koje su i do sada bile u upotrebi tako da, ukoliko je knjiga koju je škola odabrala polovna, ali čitava, nema potrebe da se kupuje nova. Novina ovog zakona je i da se od ove godine udžbenici biraju na nivou škole, za razliku od prethodne varijante kada je svaki nastavnik birao udžbenik po kojem će da radi.