КРЕЋУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Пригревици су у главној улици започели радови на припреми терена за почетак градње православног храма Цркве Св. Марине која би, према плановима, требало да буде завршена за три године.

– Велика је радост данас у Пригревици јер смо отпочели са радовима за изградњу храма који Пригревица чека јако дуго времена. Од краја 16. века у овом селу постојао је православни храм који је, одласком Срба са ових терена, 1760. године срушен. И ево, до данас немамо православни храм. Радујемо се зато овом почетку. Данас су започели радови на уклањању старе стрељане, диска и некадашње школе на место којих ће нићи православна црква. Уздамо се да уз помоћ општине Апатин али и грађана Пригревице и осталих места општине Апатин цркву подигнемо што пре. Радове на припреми терена донира Џими комерц, рекао је презвитер Младен Глушац.

Храм ће у основи имати површину од 120 квадратних метара. Облика тробродне базилике са централном куполом и отвореним тремом. Звоник ће бити у облику преслице, а купола је по узору на манастир Кркa из Далмације и према речима презвитера биће још једно благо Пригревице. Пројекат је урадио архитекта Сава Ристић, син архитекте Предрага Пеђе Ристића који је радио православни храм у Апатину.

Општина Апатин се укључила у овај пројекат и покрила све трошкове почетка припреме терена. Из буџета општине ће се и наредних година извдојити средства за изградњу храма.

–  Општина Апатин већ неколико година сарађује са Српском православном црквом у вези припреме овог пројекта. Било је компликовано решити сву грађевинску документацију (добијање дозвола, сагласности итд). Као општина смо обезбедили потребне парцеле, а одељење за урбанизам је убрзало процедуру колико је било могуће. Срећна сам што смо данас почели да припремамо парцелу и надам се да ћемо у скорије време присуствовали изливању темеља будуће цркве, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин и позвала грађане да се укључе и помогну изградњу храма у Пригревици.

1 thought on “КРЕЋУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ПРИГРЕВИЦИ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.