КРАЉЕВСКИ ПАР КАРАЂОРЂЕВИЋ-ЉУБИТЕЉИ АПАТИНСКОГ ПИВА

APATIN RAZOTKRIVANJE APATINA VESTI

Након прикључења ових крајева новоформираној држави, Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, краљ Александар Први Карађорђевић почео је користити, у сврху дворског лова, позната барањска ловишта (раније посећивана од аустријских царева, највишег племства и њихових гостију са царским и краљевским титулама), одувек пребогата, нарочито атрактивном високом дивљачи.

Међу обавезним прехрамбеним артиклима и разним гастрономским специјалитетима, конзумираним током лова краља Александра Првог и његове многобројне свите (често у друштву разних дипломата и државника највишег ранга), налазило се и апатинско пиво. Из тог периода, прецизније из 1925. године, постоји архивски материјал који нам пружа информације да је за време лова краљевски пар, Александар и Марија Карађорђевић, конзумирао овај производ апатинске пиваре.

Колико су били одушевљени његовим специфичним особинама, најупечатљивије говори податак о ангажовању специјалног курира Дворског Маршалата, који је периодично за краљевски двор транспортовао одређене количине овдашњег пива.

Аутор-Томислав Шимуновић

3 thoughts on “КРАЉЕВСКИ ПАР КАРАЂОРЂЕВИЋ-ЉУБИТЕЉИ АПАТИНСКОГ ПИВА

  1. vidite onda je bila prava demokratija u vojvodini sve je napisano na tri jezika.a sad !! ne bi voleo nikoga uvrediti ali kako vidimo samo cirilica…..

    1. Veću glupost nisam čuo. U vojvodini postoje table za ulazak u naseljena mesta na 6 jezika (pisama). Da je sve na ćirilici nije, ali bi trebalo biti, jer ćirilica je srpsko zvanično pismo. A to da je kralj demokratski postupio i nike baš, ipak je on bio sin srpskog kralja koji je nakon najveće pobede srpskog naroda i divljenja celog sveta nama, odustao od velike Srbije i stvorio gore pomenutu kraljevinu a zatim i Jugoslaviju kojom je zatro našu tradiciju i ukinuo legitimitet gore pomenutih podviga. Zamislite da je posle 2. svetskog rata Poljska priključila sebi Nemačku i rekla, ma nema veze, milioni mrtvih, ko ga jebe… to, samo na Balkanu ima…. 2 puta…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.