КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О КОРОНАВИРУСУ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

У Србији је потврђено још седам случајева заразе коронавирусом, тако да је број заражених порастао на 12, саопштило је јутрос Министарство здравља.

Стручњаци који раде на истраживању коронавируса тврде да вирус није отпоран на топлину. Они зато саветују да за време епидемије пијемо више топле воде и чешће боравимо на сунцу.

  • Уколико вам цури нос, то није коронавирус. Главни симптоми короне су сув кашаљ без цурења из носа и упала плућа. Вирус може живети на вашим рукама само пет до 10 минута, али за то време не смете трљати очи или пипати нос и уста. Такође, када заражени кине пред вама, проћи ће три метра пре него што честица падне на земљу, док ће вирус на металној површини живети најмање 12 сати. Зато, ако дођете у контакт с било којом металном површином, темељно оперите руке сапуном. И обично средство за прање веша убија вирус, а зимску одећу која не захтева свакодневно прање ставите на сунце – кажу стручњаци.

Они су објаснили и како тече процес заразе.

  • Прво ће се заразити грло, а осећај сувог грла трајаће три до четири дана. Тада ће се вирус стопити у носној слузи, а затим ће преко душника ући у плућа, узрокујући упалу. Овај процес траје пет до шест дана. С упалом плућа долази до високе температуре и потешкоћа са дисањем. Важно је да одмах потражите лекарску помоћ ако имате овај осећај – објашњавају стручњаци. (Информер)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *