KOMPANIJA “PRETY GROUP” IZ BANGLADEŠA ZAKUPILA POGONE „ZASTAVA-SPECIJALNI AUTOMOBILI“

EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Kompanija trikotaže “PRETY GROUP” iz Dake (Bangladeš), nedavno je potpisala ugovor o iznajmljivanju dve hale bivšeg preduzeća „Zastava-specijalni automobili“ u Somboru, radi proizvodnje pletenog tekstila. U toku je adaptacija prostora i useljavanje mašina, a kako je planirano proizvodnja bi trebalo da počne u junu.
Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom privrede,u pogonima ove kompanije u Somboru biće zaposleno u naredne dve godine ukupno 1.100 ljudi,a investitor je dobio sredstva podsticaja od 3,4 miliona evra.

Prema rečima Davora Brečića,predstavnika kompanije,ukupna procenjena vrednost ulaganja ovog giganta iznosi 14,3 miliona evra i biće realizovana putem ulaganja u nove proizvodne kapacitete.Očekuje se godišnja proizvodnja od 2,4 miliona proizvodnih jedinica.

Naime, u prvoj fazi posao će dobiti 300 radnika, a kako obuka bude tekla, širiće se mogućnost za prijem nove radne snage. U ovoj kompaniji tvrde da narudžbina ima dovljno,ali nedostaje kvalifikovana radna snaga.
-Razvojna agencija Vojvodine pružila nam je izvanrednu podršku.U junu prošle godine u kabinetu primijera Aleksandra Vučića ponuđen nam je Sombor gde smo pogledali Industrijsku zonu i odlučili da tu krenemo sa našim proizvodnim kapacitetima .U „Zastavi-specijalni automobili“ možemo da počnemo sa radom bez ikakvih problema,postoji infrastruktura, ali moramo da adaptiramo hale,jer mokri čvorovi ne postoje-itiče Brečić.
On dodaje da je već sada sasvim izvesno da su hale od 2.000, odnosno, 3.000 kvadratnih metara nedovoljne za planiranu proizvodnju u Somboru, pa će u avgustu ili septembru biti doneta odluka o proširenju pogona na 12.000 kvadrata u Industrijskoj zoni ili na postojećoj lokaciji.