APATIN SPREMAN ZA PREGLEDE SA LIČNOM KARTOM

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj, uputila je preporuku da se kod lekara ide sa ličnom kartom, na kojoj bi bili svi zdravstveni podaci.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja u Apatinu, Branka Bajić, za Dunav radio kaže da je Apatin spreman da prima pacijente na ovaj način i dodaje da je ovo odlična ideja za primenjivanje.

 

Ivan Radak iz NALED-a objašnjava da čip koji se nalazi na ličnoj karti ima mogućnost da skladišti podatke koji se nalaze na zdravstvenim karticama i da bi se na taj načim umrežili svi podaci i izbacila potreba za viškom kartica.

Kao primer Radak navodi Estoniju. Oni imaju jedan dokument koji se zove e-ID i koji služi i kao lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica, preko toga se loguju na račun u banci, glasaju, pregledaju svoj medicinski karton, naručuju elektronske recepte za lekove..

Direktor vladine kancelarije za IT i e-Upravu, Mihailo Jovanović, kaže da je ovo dobra ideja koju bi trebalo razmotriti.

NALED često daje preporuke, ali je broj realizacije mali (od 100 predloga 2017. godine usvojeno je devet, od čega tri delimično). Neki od njihovih predloga koje su uspešno realizovani u praksi: ukinuta dupla naplata taksi u katastru; ukinuta overa zdravstvene knjižice; pojednostavljena procedura za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu; ukinuta potreba pečata u platnim uslugama u bankama; regulisano postupanje inspekcija tokom terenskih kontrola; usvojen pravilnik o uslovima za promet lekovima.