KANCELARIJA ZA MLADE U FILMU O MILUNKI SAVIĆ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Radio-televizija Srbije snimila je dokumentarno-igrani film pod nazivom “Milunka Savić-heroina Velikog rata”. Njegovo premijerno emitovanje zakazano je za ponedeljak, 7. oktobar, na prvom programu RTS-a u 21 sat.

U dvodnevnom snimanju na Komandnom brodu Rečne flotile Vojske Srbije “Kozara”, koji se još uvek nalazi u apatinskom brodogradilištu, učestvovali su brojni volonteri Kancelarije za mlade opštine Apatin i učenici 3-1 odeljenja Tehničke škole sa Domom učenika.

Oni su u ulozi statista, obučeni u vojne uniforme, odlično izneli sve zadatke, a pohvale su dobili od reditelja filma, Ivane Stivens, ali i ostalih članova filmske ekipe.

Film je biografska priča o ženi sa najviše odlikovanja Prvog svetskog rata, koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima, a njegova dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Ovih dana navršava se četrdeset godina od njene smrti, a što je bio jedan od povoda da RTS snimi i prikaže gledaocima priču o zaboravljenoj heroini baziranoj na istorijskim činjenicama i verodostojnim podacima pronađenim u srpskim i francuskim arhivima. Korišćeni su citati Milunke Savić, fotografije iz porodičnog albuma, kao i sada jedini sačuvani video zapisi.

Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije, Tanja Tačić, kralja Aleksandra glumi Branislav Trifunović, a vojvodu Putnika Aljoša Vučković.

Film je priča ne samo o ženi-borcu, vrednoj divljenja, već o ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. Ovo je priča o ulozi žena u ratu, nepravedno zaboravljenim drugim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci, ali i o Engleskinji, Flori Sends, koja je zajedno sa Milunkom Savić bila u redovima elitnog Drugog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

Snimanje filma pomoglo je Ministrastvo kulture, a tehničku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *