POPLAVLJENI APATIN

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SRBIJA VESTI ZANIMLJIVOSTI

Da li ste se ikad zapitali šta bi se desilo ukoliko bi nasip kojim se Apatin brani od Dunava popustio.  Koji bi delovi bili poplavljeni a koji ne? Važi li ona, kad voda pređe krst crkve u Apatinu, tek tada bi u Prigrevici zavrnuli nogavice? -Koje su to najniže i najviše tačke u našoj opštini?

Na ova i mnoga druga pitanja potražite odgovor u tekstu koji smo pripremili za vas.

-Poslednju deceniju Srbija ali i cela Evropa suočavaju se sa stogodišnjim rezultatima atmosferskih padavina i vodostaja. Slična je situacija i na teritoriji naše opštine, prošle godine je izmeren nivo Dunava od 818 cm i to kao drugi istorijski maksimum kod Apatina. Onaj prvi je zabeležen je u junu 1965 godine, tada  je Apatin pogodila najteža poplava u njegovoj istoriji. Dunav je dostigao nivo od 825 centimetra, izlio se, preplavio puteve, objekte, nastupilo je masovno uništenje a stanovništvo je moralo biti evakuisano. Slična katastrofa zadesila je Obrenovac  ovog proleća, ali i veliki deo Srbije. Nakon poplave je izgrađen nasip, i  za mnoge je tada grad sklopio mir sa rekom. Danas nakon 40 godina, svima je jasno da se situacija iz godine u godinu sve više zaoštrava i da će se ubuduće morati izdvajati ozbiljna novčana sredstva za održavanje i brigu o nasipu kako bi održali taj mir.

O tome kakav pritisak izdržava tokom visokih vodostaja govore sledeći podaci. Na nasip se celom njegovom dužinom naslanjaja prirodni rezervat “Kopački rit”. Ovaj rezervat u Hrvatskoj predstavlja prirodni rezervoar, u koji se Dunav izliva za vreme visokih vodostaja.

Prosečna nadmorska visina”Kopačkog rita” je  82 metra a površina koju zauzima je 10.500 hektara. Na prošlogodišnjem vodostaju koji je iznosio 818 cm veliki deo tog rezervata je bio prekriven vodom u visini od 5 metara. Nadmorska visina te vodene površine je iznosila 87.02 m. Nasip je danima odolevao pritisku milijardi kubnih metara vode i desetinama hiljada kubika koji su svakog sekunda proticali pored Apatina. O količini vode u tom bazenu možemo samo nagađati.

Ukoliko na nulu vodomerne letve  (78.84  m), dodate vodostaj Dunava dobićete  nadmorsku  visinu  vodene površine.

[box type=”shadow” ]Nadmorska visina krune nasipa se kreće od 88,50m do 92,20 m. (Nasip kod Harčaša -89 m, Motel -kod spusta ka odmaralištu „Boja“ -88.41 m, Brodogradilište -87.94 m, Pristan i Marina -88.07 m, Pravoslavni Hram -88.97 m, RTC-a -88.50 m)[/box]

Apatin, nadmorske visine

Ukoliko bi nadmorsku visinu Dunava od 87 m preneli na grad i ostala naseljena mesta naše opštine dobili bi sledeće rezultate. Hotel „Vojvodina“, čija je nadmorska visina pešačke staze ispred objekta 85.15 metara plivala bi skoro 2 metra u vodi.

Hotel vojvodina

Među najnižim tačkama  u Apatinu je ugao ulica Dože Đerđa i Dimitrija Tucovića i iznosi 84,344 ovde bi dubina poplavnog talasa dostigla 2,5 m.

Ugao Dože Đerđe i Dimitrija Tucovića ,Apatin (1n)

Među najvišim tačkama  u Apatinu su ugao Primorske i Matije Gupca gde je nadmorska visina 86.914, ugao Marka Oreškovića i Srpskih Vladara 87,020 m, deo oko „Jevrejskog groblja“  ugao Matije Gupca i Radničke gde je nadmorska visina 87.060 cm, na tim mestima bi vode bilo samo delimično..

Ugao Marka Oreškovića i Srpskih Vladara Matije Gupca-Primorska

Najniža tačka van naselja Apatin je teren iza „9 table“ prema „Velikom Salašu“ gde se nadmorska visina kreće od 81-83 metra nadmorske visine. Tamo bi dubina prelazila i više metara.

Sonta- železnička stanica 86,17m

Sonta Železnička stanica (3n)

Prigrevica –železnička stanica 87.86 m, na ulasku u selo na Apatinskom putu kod nekadašnje mlekare nadmorska visina 86,64 m, centar Prigrevice kod osnovne škole 87,96 m

Prigrevica Mlekara

Svilojevo-katolička crkva i centar 86 m, železnička stanica 86,193 m

Svilojevo crkva,centar, glavni put (1n) Svilojevo crkva,centar, glavni put (2n)

Kupusina- kod katoličke crkve  86.60m, železnička stanica 84.51m

Kupusina, centar i ž. stanica (6)n Kupusina, centar i ž. stanica (1)aIlustracija: Miličko Mijatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *