„KAD PIJEM NE VOZIM“, APATINSKA PIVARA DONIRALA 69 ALKOMETARA MUP-U

APATIN DRUŠTVO VESTI

Mladi vozači od 18 do 25 godina u saobraćajnim nezgodama učestvuju pod dejstvom alkohola znatno česce od drugih – kod 11,6% vozača starosti od 18 do 25 godina koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama od januara do septembra 2015. godine utvrđena je nedozvoljena količina alkohola.

U okviru edukativne kampanje ”Kad pijem, ne vozim”, koja se realizuje osmu godinu zaredom uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Apatinska pivara je po treći put organizovala „Skolu bezbedne vožnje za mlade vozače”, u saradnji sa Nacionalnom vozačkom akademijom (NAVAK).

Ukupno 32 polaznika obuke imalo je priliku da se kroz teorijski i praktični deo upozna sa pravilima bezbedne vožnje, sa akcentom na opasnosti i posledice kombinovanja alkohola i vožnje.

Na osnovu podataka Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, u periodu od januara do septembra 2015. godine, u saobraćajnim nezgodama je učestvovalo ukupno 4.909 vozača starosti od 18 do 25 godina, od kojih je 570 (11,6%) bilo pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, od ukupno 485 saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali mladi vozači koji su dobili dozvolu u toku 2014. godine, cak 313 (64,5%) nesreća su upravo oni izazvali.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, tokom 2012. godine, prilikom kontrole saobraćaja, isključen je 53.701 vozač pod dejstvom alkohola, od kojih je 21,7% zadržano na trežnjenju zbog teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti. Dve godine kasnije, 2014. godine, isključeno je 48.976 vozača od kojih je 19.2% zadržano, dok je u periodu od januara do septembra 2015. godine iz saobraćaja isključeno 38.678 vozača, od kojih je 18,0% zadržano.

Uz asistenciju profesionalnih trenera NAVAK-a, tokom praktičnog dela treninga, polaznici su prošli kroz različite simulacije koje su im na najbolji način ukazale kolika je opasnost kombinovanja alkohola i vožnje i kako izgleda vožnja u treznom, a kako u alkoholisanom stanju: uticaj brzine i vremena reakcije na put kočenja i zaustavni put u treznom i alkoholisanom stanju, kao i uticaj brzine i vremena reakcije na kočenje na mokrom i klizavom kolovozu u treznom stanju, ali i pod dejstvom alkohola.

Osmu godinu zaredom, Apatinska pivara uz podrsku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije realizuje edukativnu kampanju „Kad pijem, ne vozim“ u okviru koje je donirala 69 alkometara najsavremenije generacije, kako bi pomogla rad MUP-a Srbije i doprinela povecanju bezbednosti u saobraćaju.

Kad pijem ne vozim - obuka