JUČE U APATINU ODRŽANA OBUKA IZ OBLASTI ORGANSKE PROIZVODNJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Apatinu je realizovana prva projektna aktivnost u okviru Konkursa koji je Zavod za ravnopravnost polova pokrenuo u nameri da podstakne otvaranje škola edukacije u oblasti organske poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini. Ideja je da nosioci budućih škola na otvorenom budu upravo udruženja žena koje su u nekoliko proteklih godina prošle informatičke obuke i stekle komunikacione veštine za buduće preduzetničke uloge. Na konkurs se javilo osam udruženja žena sa teritorije Vojvodine koja su pre dve godine pohađale tribine i obuke “Organksa proizvodnja – šansa za sve” u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavoda za ravnopravnost polova i počele da primenjuju stečena znanja. Teorijski deo projekta „Bio bašta u prirodi i plastenicima- organska proizvodnja“ odvijao se u svečenoj sali Skupštine opštine Apatin, a zatim praktični rad na otvorenom – na poljoprivrednom gazdinstvu Snežane Korać. Nosilac projektnih aktivnosti u Apatinu je udruženje žena “Ruža crvena”.

Nakon što je direktorka Vesna Šijački predstavila aktivnosti Zavoda i Konkurs koji afirmiše ključnu ulogu seoskih žena u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju, predavanja su održale prof.dr emerita Branka Lazić, master ekologije Jelena Savić i Snežana Korać koja je u sistemu organske biljne proizvodnje.

Prof.dr emerita Branka Lazić istakla je značaj udruživanja biobaštovanki u Apatinu radi povoljnije sertifikacije i boljeg pozicioniranja na tržištu. Podsetila je prisutne na značaj etičnosti u organskoj proizvodnji, prijateljskog odnosa prema prirodi, okruženju ali i ljudima kao osnove proizvodnje kvalitetne, zdravstveno bezbedne hrane.

Ekološkinja Jelena Savić približila je ekološka znanja i principe značajne za razumevanje i stvaranje agroekosistema bio bašte. Ekološkim uređenjem organskog poljoprivrednog dobra formira se uravnotežen odnos biljne i životinjske proizvodnje i podstiče mikrobiološka aktivnost zemljišta.

Na imanju Snežane Korać učesnice su imale priliku da vide i čuju Snežanino iskustvo. Više od deceniju Snežana je proizvodila po tradicionalnom sistemu povrće, a nakon obuke je pretvorila svoju proizvodnju u biobaštensku i prijavila se u sistem za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje. Po vrelom letnjem danu prisutni su uživali u hladu starog oraha okruženi cvećem, posmatrali improvizovane plastenike malčirane slamom u kojima rastu združeni usevi biljki prijatelja i diskutovali sa predavačima i proizvođačicom o prednostima organske proizvodnje.