ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 85 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДАНИЛА КИША

APATIN KULTURA VESTI

Поводом Дана библиотеке у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ организован je програм којим је обележено 85 година од рођења Данила Киша.

О животу и делу познатог писца говорила је Олга Красић Марјановић.

– Као и свака оваква изложба има едукативни карактер и посебно је интересантна за младе људе који се тек упознају са делом Данила Киша, али и за ширу читалачку јавност која му се увек радо враћа. Данило Киш је својим животом и својим делом феномен. Као и сви генијални уметници ишао је испред свог времена, у својим визијама како створити књижевно дело на другачији начин па је због тога имао и многе непријатности. Знате, кад људи иду много напред онда су често несхваћени. Прошле године смо обележили 30 година од његове смрти, а ове године 85 од рођења, изјавила је Олга Красић Марјановић, аутор изложбе.

Изложба има докуменатрни карактер, а допуњена је и видео презентацијом. Свеобухватна је и прати биографију Данила Киша и његових дела која побуђују и данас пажњу како стручне, тако и читалачке јавности. На изложби су представљени Кишови тренуци од рођења и боравка у Суботици, преко живота у Новом Саду и Цетињу, Београду где је студирао светску књижевност. Представљене су Кишове најзначајније књиге, награде, признања, и много тога занимљивог а непознатог јавности. Ова поставка је, пре Апатина, представљена у градовима широм Србије, али и у Паризу у Француској где је Киш једно време живео.

Данило Киш је рођен 22. фебруара 1935. године у Суботици. Био је српски романописац, есејиста, драмски писац, преводилац. Један је од најзначајнијих српских књижевника 20. века. Написао је Ране јаде, Пешчаник, енциклопедију мртвих, Час анатомије, и многа друга дела. Његови радови преведени су на све веће светске језике. Преминуо је 15. октобра 1989. у Паризу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *