ИЗЛОЖБА О ПОДУНАВСKИМ ШВАБАМА ОТВОРЕНА У НОВОМ САДУ И БЕОГРАДУ

APATIN KULTURA VESTI

Гост осамнаесте емисија из серијала ” Речи, боје и звуци ” био је Борис Машић, оснивач Подунавско немачког црквеног музеја у Апатину и председник Удружења апатинских Немаца ” Адам Беренц “. Говорило се о изложби о подунавским Швабама која је отворена у највећим градовима Србије.

-Организатори ове изложбе су Министарство културе Србије, Подунавско – немачки црквени Музеј, Скупштина општине Апатин и Удружење апатинских Немаца ” Адан Беренц “. Сви су дали свој допринос да ова изложба протекне онако како је најбоље – рекао нам је Борис Машић.
Наш гост је говорио и о садржају ове изложбе. О томе је рекао:

-На овој изложби се може видети како су живеле подунавске Ђвабе у Апатину. Ту су фотографије и слике о занатству које је посебно било развијено, такође ту је и привреда, а посебно рибарство као значајан део привреде, култура и све оно чиме су се опни бавили. Такође, на изложбио је и један сегмент о животи Јевреја у Апатину јер смо сматрали да су и они врло битни за историју нашег града.
Питали смо да ли има и ођека о овој изложби, наш гост је одговорио:

У Новом Саду је ова изложба прихваћенас са великим занимањем, а било је и много похвалних речи. О томе како је узложба дочекана у Београду немам повратних информација јер је изложба отворена у четвртак, али мислим да ће све бити у реду. Чак, мислим да ће бити дочекана бар као и у Новом Саду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *