IZLOŽBA HALJINA I KONCERT POVODOM OSMOG MARTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Povodom 8. marta Mađunarodnog dana žena Opštinski kulturni centar organizuje izložbu unikatnih haljina „Vile, kraljice i carice“ i koncert džez kvinteta
“JAZZ BOND”.

Izložba „Vile, kraljice i carice“ će biti organizovana u petak, 6. marta od 19 sati u Galeriji “Meander”, a unikatnr haljine će predstaviti Branislava Leđenac iz Beča
i Lara Koprivica iz Vrbasa.

Istrajnost, predanost profesiji i  pozivu, mudrost i umetnički dar su vrline brojnih poznatih žena naše kulture i duhovnosti. One su obeležile vreme u kojem su živele i u kom i sada žive. Njihova veličina se uzdiže do mitskih visina. Branislava Leđenac i Lara Koprivica su odabrale 9 žena iz naše istorije kulture i umetnosti da ih  predstave kroz originalan i maštovit kostim.

To su Jefimija, Vihelmina Mina Karadžić, Milica Stojanović Srpkinja,  Katalin Ladik, Milena Pavlović Barili, Carica Milica, Mati Angelina i Jelena Anžujska.

Branislava je odrasla  podno manastira Ravanica u Vrniku. U tom kraju obitavao je blistav umetnički duh, naročito pesnički, od Branka Radičevića do Desanke Maksimović. Pored toga  bajkoviti predeli Fruške gore  urezali su se sećanje devojčice, i kada je postala umetnica pretočila su se u ovu kolekciju „Vile, kraljice i carice“. Taj spoje likovne primenjene umetnosti i poezije ima i Lara Koprivica.

Ove dve umetnice su se slučajno srele i pronašle i već dve godine zajedno stvaraju. Svi radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici, slikana svila i heklanje.

Branislava Leđenac rođena je u Kuli 1971. godine. Završila Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, sme dizajn tekstila i odevanja. Član UPIDIV-a od 1999. godine. Bavi se slikanjem na svili i modnim dizajnom. Učestvovala na velikom broju grupnih izložbi. Dobitnica  prve nagrade FORMA 2008. godine  za dizajn tekstila. Živi u Beču.

Lara Koprivica rođena je u Novoj Gorici u Sloveniji 1976. godine. Završila Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ U Novom Sadu. Heklanjem se bavi od pete godine. Bila je učesnica mnogobrojnih izložbi ručnih radova u Vrbasu, Novom sadu, Zemunu… Živi i radi u Vrbasu.

Izložba će biti otvorena do  20. marta 2015. godine.

U nedelju, 8. marta u 19 časova biće održan koncert džez kvinteta “JAZZ BOND” a gost večeri će biti Andrea Čapo. Koncert će biti održan u Velikoj sali Kulturnog centra Apatin a ulaz slobodan.