ИЗГРАДЊА ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Православни Срби где год су долазили градили су храмове у којима су се сабирали у радости и жалости, чувајући своју веру и традицију. Постојање православних хришћана на територији Пригревице може се пратити још од XVI века.

У Пригревици је постојао храм Преноса моштију Светог оца Николаја све до протеривања Срба у Стапар и Сивац. Након досељавања првих немачких колониста, храм је постојао на том месту још наредних осам година, када је у недостатку верника продат и данас се место његовог постојања не може утврдити. После Другог светског рата, колонизацијом у ове крајеве долазе православни Срби из Лике и Баније. Духовну бригу над овим народом до деведесетих година водила је Црквена општина Стапар. Први богослужбени простор са великом муком издејствовао је први апатински парох презвитер Душан Нишевић 1997. године, који је приземље старе школе прилагодио потребама православног богослужења, посветивши богомољу Светом апостолу Марку. 2006. године фирма ,, Соја протејин“ поклонила је зграду бивше стрељане и омладинског дома у власништво Црквене општине Апатин, док је земљиште под зградама остало у власништву Министарства пољопривреде. Тада је формиран први Црквено-грађевински одбор. Десет година после тога, 2017. године, Општина Апатин посредовала је код Министарства просвете и зграда старе школе прешла је у власништво Црквене општине Апатин. Тек 2021. године успели смо да конверзијом извршимо препис земљишта испод зграда стрељане и омладинског дома из права коришћења у право својине. Тако су се коначно стекли услови за изградњу храма. Иницијатива за грађење храма потекла је од самих верника и њихових свештеника, који редовно долазе на богослужења у богомољу Светог апостола Марка. Будући храм биће посвећен Светој великомученици Марини-Огњеној Марији, многопоштованој светитељки у нашем народу.

Читавих двадесет година тражило се место на коме би храм био саграђен. Традиција градње храмова у Војводини захтева да се храм гради у центру села и да село управо буде и препознатљиво по лепоти свога храма. Постојали су разни предлози где би се храм могао сазидати. Разне локације само су одлагале почетак извођења радова. Већина могућих локација није одговарала положају православног храма, који мора имати положај исток-запад и налазиле су се по споредним улицама.  За место старе школе смо се определили, с обзиром да је школа прешла у власништво Црквене општине Апатин са том наменом, да на  месту ње буде подигнут православни храм. Са друге стране зграда је већ била дотрајала,а Црквена општина Апатин није имала средстава да је одржава, нити је било ко у селу желео да улаже у обнову ове зграде. Ово место је одабрано јер је то заиста центар села, у близини је школа, ту су наша деца, која ће овде правити прве кораке у духовности.

После добијање потребног благослова за иницијативу за грађење храма од стране Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја отпочели смо са припремним радовима за израдњу цркве. Идејни пројекат сачинио је господин Сава Ристић, син покојног Предрага Ристића, који је пројектовао храм Сабора Светих апостола у Апатину. Половином октобра 2021. године почело је рушење зграда старе школе, стрељане и диска. Половину радове у вредности од милиона динара финансирала је Општина Апатин, док је други део радова исте вредности дар фирме ,,Џими-комерц „  из Пригревице. Сва цигла и грађа сачувани су и биће уграђени у будући храм, што ће бити велика уштеда у материјалу.

Тренутно Црквена општина Апатин је у процесу прибављања грађевинске дозволе, како би Главни пројекат храма Свете великомученице Марине био готов, те да се пређе на избор извођача радова. Надамо се да нас набављање потребних дозвола неће много задржати и да нећемо закорачити дубоко у пролеће. До сада су извршене промене у Катастру и израђен је Урбанистички пројекат.

Изградња храма је дело народа у славу Божији, стога је потребно да се народ што више укључи у изградњу храма, да би га осећао као свој. Пригревица је постала заиста изванредан пример како се народ одазвао да помогне изградњу своје цркве. За само два и по месеца скупљено је преко два милиона динара на основу уплатница, које су подељене мештанима. Тек се сада види да је то заиста била велика жеља овог доброг народа. Наша је нада да ће се верни народ одазвати и акцији чишћења цигле, која ће бити спроведена чим мало отопли. Са друге стране иза нас је стала Општина Апатин  која је и до сада помагала  припремене радове: платила израду главног пројекта, учествовала у рушењу објекта старе школе и делу средстава потребних за изливање темеља. Добили смо обећање локалне самоуправе да ће наставити финансирати изградњу храма и да ће по својој моћи финансирати изградњу цркве у вредности 8 милиона динара.

У наредном периоду надамо се да ћемо почети са изливањем темеља, за које имамо потребна средства. После освећења темеља које ће извршити Епископ, прећићемо на градњу храма и кровопокривање. Наше су наде да ћемо за следећи Божић служити у новосаграђеном храму. Даљи радови ићи ће спонтано, нико није у стању да прогнозира, када ће храм у потпуности бити готов, али су наше наде да ће то заиста бити брзо. Надамо се у Господа, молитвама Свете Великомученице Марине, да ће се брзо у Пригревици чути поново звона са православног храма.

Свештеник Младен Глушац

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *