ИЗ МОГ УГЛА: МУЉАЊЕ, ДЕЦА СТРАНЦИ, ДРВЕЋЕ, ТУРИЗАМ,

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

МУЉАЊЕ

Све власти су, нека мање нека више, муљале са јавним новцем. Зато би свако по сваку цену да дође на власт. Ту је кеса. Муљање се углавном узима кроз разне провизије, намештања послова, узимања процената…Најновији случај кривичних пријава за учеснике у афери никад изграђеног Велнес и Спа центар процесуиран је тек после десет година, таман кад се мислило све ће то прекрити трава и шаш. Не би ме изненадило да буде још неких пријава и око чувеног Тржног центра, односно зелене пијаце, где је пукло јавно-приватно партнерство, јер је пијаца у потпуности приватна, а општина нема никакво власништво, чак ни над цестом кроз пијацу у улици Душка Трифуновића. Могли би још да набрајамо у најмању руку сумњиве работе око изградње Пристана и Марине.

Због наведеног не мислим да сви живи актери у горњим аферама могу да буду спокојног сна. Или, ипак могу, с обзиром на десетине кривичних пријава, које су подносили наши суграђана, али без икаквог судског епилога.

ДЕЦА СТРАНЦИ

Пордица са троје деце се иселила у Аустрију. Питам најмлађе дете јел нашло другарице у школи. Јесте, рече шестогодишња девојчица. Једна је из Бугарске, друга је из Албаније, трећа другарица је из Турске. За сад се споразумевају и друже ван школе кроз игру, а све више напредују, у комуникацији на немачком језику. Оно што одрасли не знају у својој земљи деца брзо науче у иностранству. Деца се друже, без обзира на националност и веру. Деца су без предрасуда и нису затрована политиком.

ДРВЕЋЕ

У Сомбору је акција садње 100 бођоша. Покушавам се присетити кад је у Апатину изведена акција озлењавања града са 100 садница. Чини ми се пре неколико деценија када је засађено дрвеће на цести према Сомбору као заштитни ветробран.

Уместо садње, ми сечемо дрвеће. И то замислите сваки станар зграде коме смета неко дрво може да тражи да се оно посече. дакле, коме год падне напамет, удри по дрвећу. И при том, нико није обавезан, да засади на место посеченог, неко друго стабло. На сцени су чудни закони. Катастрофа!!!

ТУРИЗАМ

Свиђа ми се програм једнодневног обиласка града који је дала на увид Туристича организација уз једну задршку. Готово све је обухваћено, од гастронмије, до посета културним знаменитостима, до Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“. Задршка, пак, зато што се

нико није сетио да у Пригревици постоји Завичајни музеј у коме је изложено око 1.000 експоната, углавном оних које је наш колонизарини народ донео из Лике и Баније. Као и они који су наши људи затекли у новом завичају Пригревици.

Знају ли ови млади да такав Музеј уопште постоји на територији општине и да је формиран захваљујући ентузијазму Пригревчанина Момчила Тодорића-Тоше.

аутор: Софија Пуалић Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.