IZ MOG UGLA- DOM ZDRAVLJA, JASLICE, BOLNICA I LAŽ

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

DOM ZDRAVLJA

Ponekad se čini da novinarski tekstovi mogu predvideti, ili bolje rečeno, podstaći da se neki problemi počnu rešavati. Tek, bez lažne skromnosti, i naš Radio Dunav, je u nekoliko navrata pisao na portalu o problemima sa liftom u Domu zdravlja ali i podsećao na obećanja prvog čoveka opštine da će stići još jedna kola Hitne pomoći, stručno saniteta.

Eto, i zbilja, već ove godine nadležni obećavaju da će lift u zgradi Opšte prakse biti ugrađen a opština će izdvojiti sredstva iz budžeta. Ova vest je obradovala sve pacijente a posebno starije kojima se privremeno izašlo u susret sa pokretnom laboratorijom u prizemlju.

Druga, ne manje važna akcija, je nabavka još jednog novog vozila Hitne pomoći, koja je više nego nužna. Svi koji su imali nekog bolesnika poznato je u kojim uslovima su oni prebacivani do bolnice u Somboru a još gore na dužem putu u Novom Sadu. Ovaj problem osim pacijenata najbolje su osetili i šoferi ovih vozila do kojih su neka stara i 30 godina a prešla su više hiljada kilometara nego za šta su izdržljiva.

Naoko, reklo bi se, šta je tu čudno, sramota da se ove investicije nisu i ranije uradile. Pa i jeste sramota. Valjda nije da ima prečih stvari od zdravlja ljudi. A izgleda da ih je bilo.

P.S.

Ajd, matematičari izračunajte, koliko je moglo biti vozila za Dom zdravlja, koliko rekonstrukcija i nabavki opreme, ne samo za Apatin već i sela, da su utučeni novci umesto u nikad završeni velens  centar  utrošeni u primarni zdrastvenu zaštitu?!

JASLICE

Na istom fonu je izgradnja jaslica. Prisetih se da smo o njima pisali još u vreme postojanja likvidiranog „starog“ Glasa komune. (Dakle, skoro praistorijski period, pošto je zaboravljen, iako se u njima pisala istorija apatinskog novinarstva).

E, sad, kada je i ova građevina završena, naći će se oni, rekla bih, zluradi, koji od „drveta ne vide šumu“. To pokazuje brojka od preko 60 prijavljene dece čiji su roditelji odahnuli jer imaju mesto gde će pod stručnim nadzorom ostavljati svoje mališane.

BOLNICA

I opet, i dalje na istom fonu, je somborska bolnica. Već od ove godine opredeljena su znatna sredstva u njenu obnovu. A ni to se nije radilo decenijama. A isto smo pisali kako je ta bolnica neopravdano zapostavljena iako je podnela najveći teret sa ranjenicama iz poslednjih  ratnih zbivanja. Ko se i kako u Pokrajini setio ove naše bolnice od koje zavise pacijenti iz četiri opštine sa oko 200.000 stanovnika možemo da nagađamo. A, bez, opet lažne skromnosti, naš Apatinac, dr Rastović, kao novi direktor ove ustanove, sigurno je imao značajnu ulogu.

MARINA GAJČIN

U klopku političkih odjeka Svetskog fudbalskog prvenstva upali smo svi komplet. pa su u drugi plan pali svi uspesi naših sjajnih mladih ljudi. Tek, da se ponosimo time, što je naša sugrađanka Marina Gajčin izabrana u ekipu za  šahovsku Olimpijadu u Gruziji. Meni je to značajnija vest od svih fudbalskih dešavanja. Umesto da se radujemo dobrim vestima u svom dvorištu, mi se jedimo zbog tamo nekih tuđih dvorišta.

Bravo Marina!

LAŽ

Ako je nešto od svega gore narečenog fake news (lažna vest) neka me demantuje. Ovog puta mi smo demntovali staro,  sa aspekta novinarskog pravila, koje smo učili na faksu, da je samo „loša vest, dobra vest“.

Autor- Sofija Pualić Špero

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *