ИЗ МОГ УГЛА: АТАК НА УДРУЖЕЊА, БРОДОГРАДИЛИШТЕ, ПАСТЕ-КОПИ, ВРТИЋ

APATIN IZ MOG UGLA VESTI

АТАК НА УДРУЖЕЊА

Политичке странке уместо да се се упусте у конкуренцију са другим партијама, са њима сучељавају своја мишљења и ставове, окомиле се на удружења грађана, која су део цивилног сектора, дакле невладине организације.

Тек нетом општински ДС у новом саопштењу нападе Удружења грађана „Мој Апатин“. Засмета им све и свашта у активностима овог агилног Удружења. Лично бих рекла, да им највише смета што Мој Апатин има чланове и осниваче који су угледни и цењени грађани у овој омаленој средини. Уплашише се да би они могли да се кандидују за наредне изборе те им однесу део гласова те би да их унапред дифамирају у јавности.

Својим саопштењима, које потписује тобож неки њихов Медија центар, они би унапред да изврше пристисак на удружења, па верујем да ће се на мети наћи сва која нису по њиховој вољи. Њих не занима кавалитет садржаја која су удружења пружила грађанима само у последњих годину дана. Смета им и што локални медији објављују све активности удружења те да би додатно да изврше двоструки притисак и на медије. Ух, ово ме посебно вређа, јер помало подсећа на „гебелсовске методе“ а некада је ОО ДС имао демократски потенцијал. Подсећања само да је највећи део, угледних људи, младих интелектуалаца, напустило ову странку, те да нико скоро од њених оснивача у Апатину, више није у њиховим редовима.

П.С.

Узгред, сложила би се са Симином јуниором, да Медија центар ДС, своја саопштења прво треба да уписмени, бар граматички, а не да се Личани, Босанци, Апатинци, пишу малим словима. Ако ништа огласом за лектора у тзв. Медија центру.

БРОДОГРАДИЛИШТЕ

Коначно, мада још незванично, Бродоградилиште стигло у руке правог човека. Круг полако почиње да добија изглед правог бродоградилишта. Кажу да је реч о фирми која се бави металском индустријом, односно примарно бродоградњом. То може да значи никакви тајкуни ту неће, као што је својевремено била намера, отварати некакве претоварне луке, или неке њихове оф шор зоне.

Ово је лепа вест за Апатин јер би поново могли да се запосле мајстори, занаталије, са пристојним платама, а не као сада, када их на десетине путују до Суботице да би зарадили који динар.
Лично ме радује да бродоградња ипак остаје у Апатину, као део његове вековне традиције.

ПАСТЕ-КОПИ

Све је више текстова које је још давно објављивао стари „Глас комуне“, а понешто и овдашњи портали, а проналазе се данас по систему пејст копи чак и на телевезијама са националном фреквенцијом. Нешто, истина, по старој ресавској школи, претумбани и претворени у ТВ форму. Шта је то друго до безидејност аутора који тако једино могу да надоместе своју некреативност. Али код нас не посотоји реално заштита интелектуалне својине а и тешко је доказива. Зато је медијска крађа тако раширена.

ВРТИЋ

Ових дана у вртићу „Пчелица“ клинцима и клинцезама Јован Лакатош-Лаки и Бранислав Мијић одржали су сликовита предавања о лепотама „Горњег Подунавља“. Најмлађи су били одушевљени а предавачи лепо изненађени питањима која су им упућивана. Да подсетим „Пчелица“ је била прва установа која је давно, мислим 2002. године, са тадашњим удружењем „Плави Дунав“ организовала прву еко акцију „Кестење за јелене“ за шта су малишани награђени излетом у „Горње Подунавље“. Браво за васпитачице у „Пчелици“ као и учитеље школа у Апатину и Сонти,( где је слична предавања организовало УГ „Пловарица“), које су ову јесен посветиле екологији.

аутор: Софија Пуалић Шперо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.