IZ MOG UGLA: AGROKOR U APATINU, PROTEST U SOMBORU, RUPE NA PUTEVIMA

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

AGROKOR U APATINU

Na misteriozan način „Agrokor“ je stigao preko marketa „Idea“ i u našu varošicu. On je ovde stigao „misteriozno“ jer ne verujem da je mega maher, vlasnik Agrokora, ikada bio u našoj varošici, ali su verovatno bili neki drugi,  povezani sa ovdašnjim likovima. Lično mislim da je dobro da je market u našem gradu, a kako je ovde dospeo, drugo je pitanje.

Uostalom nije nam do kraja razjašnjena ni  pijaca. Nije, ni da li opština ima ikakve veze sa pijacom u smislu vlasništva osim što je svojevremeno dala plac i platila dve kuće skoro pola miliona da bi se taj plac proširio! Valjalo bi zbog te misterija da nova vlast obelodani ima li opština bilo kakav lokal na pijaci u svom vlasništvu? Ako ima, koliko ima? Ubira li neku rentu? Neki se pitaju i čija je ulica koja prolazi kroz pijacu? Pitaju se i kako je market ovde dospeo, a nije bio planiran? Pitanja je više, a navedena su neka, tek da zagolicaju maštu javnosti.

Zašto je, na kraju, sve u nekim oblandama, zagonetkama, misterijama, kada je sve, pa i narečene dve kuće, plaćalo iz budžeta, odnosno od para građana.

Kako je Agrokor uznemirio ceo regiona, izglada je je ovoga puta riba počela da smrdi od glave. Šta će biti i da li će biti na repu videćemo. Stoga su ova pitanja stigla u ovaj čas.

 

PROTEST U SOMBORU

Cenjeni prijetelju Deki, donekle si u pravu što se tiče protesta u Somboru. Donekle, jer je  bilo više od stotinu ljudi, ali na samom Trgu, dok je moj kolega-saradnik slikao, bilo ih je zaista stotinjak da bi u povorci prema gradskoj kući se taj broj značajno uvećavao. Toliko o brojkama.

Da sam imala tendencioznu vest i fotografiju sa ovog protesta, nije tačno. Navodi se da  protesti nisu bili stranački, jer nije bilo stranačkih obeležja. I to je tačno. Nije bilo obeležja. No, cenim da moje kolege iz Sombora valjda znaju ko je ko u političkom miljeu tog grada. Ko kojoj stranci pripada. Žao mi je što moje kolege nisu prepoznale apatinske stranačke ličnosti na ovom protestu.  A najzad zašto bi nekom smetalo što su članovi nekih stranaka viđeni na protestu. Znači trebalo bi da budu viđeni, a da zapravo, nisu viđeni. Jer, viđeni su i studenti, đaci, građani. Zašto onda ne bi i oni koji se osećaju stranački. Bez obzira kojoj stranci pripadali.

Ali, kad se već insistira, da  je, u prevodu, sve bilo „sponatano“, imam nekoliko iskustvenih zapažanja.

Znam, da mi bivši gimnazijalci, svake godine proslavljamo maturu, a pre skupa imamo po nekoliko organizacionih sastanaka, kako bi se „uže jezgro“, dogovorilo gde, kako i šta pripremiti za proslavu. Dakle, ni nas svega dvadesetak, ne okupljamo se, „spontano“.

Za nas, sponatno znači kada se slučajno sretnemo u gradu, pa odemo u kafanu i sponatano se napijemo. E, tu već mogu tvrditi da je to odista spontano. Mada i u tim hepeninzima može biti skrivenih namera. Ako ih neko već traži.

Ne zanimaju me, dakle, protesti kao ni lanjski sneg. Isuviše sam protesta doživela. Za mlade oni možda imaju smisla. Takva je mladost.

Ne zanima me ni aktuelna vlast, ni opozicija. Svega sam se toga nagledala i ništa se promenilo nije, od davnih sedamdesetih do danas. Ali, takav je Balkan, najvažnija je vlast, jer od toga se ovde još dobro živi. Zato su sve utakmice, izbori, protesti, samo borba za  vlast.

Stoga, moj prijatelju, dođi na dunavsku terasu „Bucova“, tamo će nam biti najlepše. Jer, nisam fan društvenih mreža. Starovremenski razmišljam da je najlepše družiti se „uživo“.

 

RUPE NA PUTEVIMA

Kad je već najavljeno da se krpe rupe na putevima da obavestimo nadležne da je više rupa na saobraćajnici kod Doma penzionera opasno po vozače, a još više su ruglo, pogotovo za strance, koji ovu raskrsnicu koriste da bi došli do Dunava, restorana, prenoćišta. Rupe na ovom mestu se svake godine krpe, nikako da se jednom poštenjski zakrpe. Zbog teških kamiona koji voze pivo na tom mestu nije dovoljno baciti dve-tri lopate cementa. Ali znaju to stručnjaci. Zato im treba prepustiti posao ma koliko koštao. Jer više košta krpljačina svake godine.

 

PLAŽA

Mislim da je dobro što se planira uređenje plaže jer kao grad na Dunavu valjda smo jedini koji nemamo uređeno kupalište.

Važno je to i zbog toga što je sve manje dece na Dunavu. A nekada nam je celo leto bilo provod na  na Dunavu. Manje je mladih i u redovima kajakaša i ronilaca. Savka aktivnost na vodi i u prirodi je zdravija od sportova u zatvorenim salama. A mi kao da smo se odrekli života na reci, koja je dar gradu na Dunavu. Plaža je jedan segment obala Dunava, ali važan.

 

Autor: Sofija Pualić Špero