IVICA DAČIĆ PONOVO NA ČELU SPS-a

APATIN POLITIKA SRBIJA VESTI

U beogradskom Centru “Sava” održan je 9. Kongres Socijalističke partije Srbije pod nazivom “Odgovorno za budućnost”. Predsednik SPS, Ivica Dačić, izjavio je da to jeste kongres za budućnost, jer je to zahtev koji pred stranku postavlja država.

Na Kongresu je učestvovalo i 14 delegata iz apatinske opštine, koji su imenovani na Devetoj opštinskoj izbornoj konferenciji SPS – Apatin, održanoj 8. novembra, kao i gosti, većinom mladi.

– Od načina na koji odgovorimo na teška pitanja zavisi kakvi ćemo u budućnosti biti. Na ovom Kongresu nemamo pravo da razmišljamo kako nam je danas, sutra je glavna tema – rekao je Dačić obraćajući se delegatima Kongresa i brojnim gostima.

On je rekao da se SPS menja, jer oni koji to odbijaju propadaju. Usvojen je novi Statut, novi Program, novi Glavni i Statutarni odbor, Nadzorna komisija, kao i novi logo. Sa područja Zapadnobačkog okruga imenovano je šestoro članova Glavnog odbora, među kojima i dr Živorad Smiljanić, predsednik OO SPS – Apatin, ali spisak od 305 članova, kako je istakao Dačić, nije konačan.

Među članovima Statutarnog odbora je i predstavnik OO SPS – Apatin.

Delegati su na Kongresu jednoglasno izabrali Ivicu Dačića za predsednika Socijalističke partije Srbije. Pošto su glasali, delegati su na nogama i dugim aplauzom pozdravili Dačića koji im se obratio.

Ivica Dačić je poručio da ima čast i obavezu da SPS sačuva, ne samo kao stranku, već i kao ideju.

On je delegatima devetog Kongresa SPS obećao da će biti na čelu partije dok stranka od njega bude imala političke koristi i dok i sam ne postane oličenje prošlosti.

Dačić je dodao da će lično predložiti potpredsednike, članove Predsedništva i Izvršnog odbora na sledećioj sednici Glavnog odbora.

Novi stari predsednik SPS rekao je i da na narednim izborima očekuje bolji rezultat i socijalistima poručio da ne treba da odustanu od cilja, a to je milion glasova, jer je to realno i njihova snaga.

– Ovo je kraj prve etape, a danas otvaramo drugu. Svako mora da doprinese i jednim glasom, jer je svako lider i nosi odgovornost – rekao je Dačić.

Dačić je na 9. Kongersu izabran aklamacijom, a na pitanje da li ima neko protiv ili uzdržan, umesto uobičajenih odgovora flajerima, delegati su uglas oba puta odgovorili nema.

Kao gost kongresa, delegatima se obratio i premijer Srbije i predsednik SNS, Aleksandar Vučić, koji je poručio socijalistima da SPS nije u Vladi koju on vodi, jer nije bilo drugačije većine, već zato što veruju da je moguće da se mnogo toga uradi za zemlju.

Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je da Republika Srpska želi modernu, jaku i srećnu Srbiju i poručio da je Srpska zagledana u nju.

Skupu se obratio i predsednik SDPS, Rasim Ljajić, koji je rekao da je od svih učesnika čuo tri ključne reči – odgovornost, reforme, ekonomija.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i SVM, Ištvan Pastor, podsetio je da su te stranke, SVM i SPS, u prethodnih 25 godina veći deo vremena bile na različitim stranama, a da je 2008. i 2009. na iznenađenje mnogih okrenut novi list.

Poruku da su 2008. doneli dobru odluku kada su formirali koalciju preneli su predsednici koalicionih partnera PUPS i JS, Milan Krkobabić i Dragan Marković, obojica saglasni da i dalje ima nade da puno toga može da se uradi i da se za to treba boriti. Skupu su se obratili i gosti iz Crne Gore i Bugarske.