IVAN PERNAR U APATINU- SRBIJA HLADNE GLAVE DOBIJA SPOR OKO GRANICE SA HRVATSKOM

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Državljani samoprozvane države Liberland, koju je osnovao Vit Jedlička 2015. godine na “ničijoj zemlji” izmedu Hrvatske i Srbije, njih dve stotine, danas su isplovili sa 12 plovila iz međunarodne marine u Apatinu put rečne ade poznate kao Gornja Siga, koja nalazi se na zapadnoj obali Dunava.

Teritorija koja je predmet spora Hrvatske i Srbije, privremeno je pod kontrolom Hrvatske. Vlasti brane pristup tom terenu, a samoprozvanog predsednika Jedličku dva puta su pritvarali zbog aktivnosti koje provodi na tom području. Uz brojne goste i televizijske ekipe današnjoj plovidbi put Liberlanda priključio se i Ivan Pernar, saborski zastupnik kojem je ovo drugi put da posećuje Liberland a koji je za radio Dunav govorio o teritorijalnom sporu Hrvatske i Srbije.

-Hrvatska potražuje puno više zemlje u Srbiji, nego Srbija u Hrvatskoj. Međutim, stav Srbije je u njenom interesu, a to je da je Dunav granica i da ti džepovi koji se nalaze naizmenično sa obe strane pripadaju zemlji na kojoj se nalaze. Taj stav je razumljiv, ali hrvatski nije. Hrvatska time što, zauzima Sigu i proteruje Liberlanđane bilo da oni dolaze kopnom ili vodom dokazuje da je to njena teritorija. Hapse, određuju zadržavanje, a istovremeno potražuju teritorije na drugoj strani Dunava, u Srbiji, što je neozbiljno, kaže Pernar.

Prema njegovim rečima Srbija na ovaj način dobija bitku za spornu teritoriju.
-Znači, Hrvatska nije u stanju zauzeti stav koji je u njenom interesu a Srbija u ovoj situaciji dobija. Mogu vam reći, da vi nemate boljih prijatelja koji istinski rade za Srbiju od hrvatskih političara koji trenutno vode vlast u Hrvatskoj. Vi ste u tom smislu pametne i hladne glave. Srbi su rekli, gledaj, taj Liberland to nije naše, a Hrvati su to prihvatili i čuvaju i brane tu teritoriju i na taj način unapred prihvataju neki budući međunarodi dogovor. Srbija na ovaj način dobija, tvrdi Pernar.

Plovila su na izlasku iz apatinske marine čekala tri usidrena čamca hrvatske granične kontrole. Na naše pitanje, da li će i danas biti hapšenja, odnosno postoji li opasnost da ovaj inače performans dobije drugi epilog, Pernar odgovara.

-Videćemo koliko će biti policije, i da li je opasno. Ja nisam mogao verovati prošli put, bilo ih je kao mrava, sve zbog jednog Čeha, kojeg su proglasili pretnjom za nacionalnu sigurnost, kaže u šali Pernar.

On je još dodao da dogovor Srbije i Hrvatske u ovom sporu ne zavisi od njih samih.- Ovaj granični spor je totalno nebitan, naši međusobni odnosi su isto tako nebitni. I Srbi i Hrvati će nestajati, jednaka je situacija i u Srbiji i Hrvatskoj, nama preti nestajanje sa ovih prostora. Sve je u službi stranih interesa, poručuje Pernar.

Pernar je prokomentarisao i svoj prvi boravak u Apatinu ali i svoju popularnost u Srbiji. -Nisam orijentisan u nekom nacionalnom smislu, odnosno, želim dobro svakom čoveku, bez obzira na nacionalnu pripadnost. To je srž cele priče, političari na ovim prostorima plasiraju priče o međusobnim neprijateljstvima, konkretno Srba i Hrvata, a privatno veoma dobro sarađuju i imaju iste gazde. Ja imam obrnutu psihologiju, nemam gazdu i nisam zagovornik tih podela na etničkom nivou.
-U Apatinu sam prvi put, marina je veoma lepo sređena. Uopšte, moram reći da sa Srbima imam veoma lep odnos, jer se radi o vrhunskim ljudima. Kao da rata nikada nije bilo, ljudi me ovde više vole nego neke političare u Srbiji, kaže Pernar za radio Dunav.

Na prvu informaciju da je Čeh Vit Jedlička, desničarski evroparlmentarac, 13. aprila 2015. godine, osnovao “državu Liberland , Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je stav Republike Srbije u vezi sa državnom granicom, da se ona proteže sredinom plovnog puta na Dunavu, shodno zakonskom razgraničenju iz 1945. godine, i da “nova država” nije formirana na teritoriji Republike Srbije.