Ин мемориам -Ранко Мачкић, пуковник у пензији (1963-2022)

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

У Београду је у 59. години изненада преминуо Апатинац Ранко Мачкић, пуковник у пензији, дугогодишњи начелник Kатедре стратегије у Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник”.

Ранко Мачкић, рођен је 15. јануара 1963. године у БИХ, у селу Доње Ратково општина Kључ. Након пресељења са породицом 1972. године у Апатин, завршава основну школу, средњу Педагошку академију у Сомбору, а Војну академију смер пешадија у Београду уписује 1982. године чијим завршетком уз Kомандно, Генералштабно усавршавање и Високе студије безбедности и одбране стиче највише војно образовање.

Поред предавачког посла на Војној акадeмији и рада са питомцима, службовао је у гарнизонима Пљевља, Бар и Београд где је обављао значајне командне дужности. Велики допринос дао је и на научно истраживачком пољу из области војне стратегије и мећународних односа, објављујући радове у часописима “Војно дело” и зборницима са научних скупова. Најзначајнији допринос у раду дао је у стварању “Доктрине Војске Србије” која се данас примењује у пракси.

Војну службу и дужности је обављао професионално, одговорно и пожртвовано за шта је био редовно и ванредно унапређиван. Током ратних збивања на територији БИХ био је и рањаван. Добитник је високих војних одликовања и признања, измећу осталих Медаљом за врлине у областима одбране и безбедности, војном Спомен-медаљом за учешће у борбеним дејствима на територији СРЈ, медаљом за изузетне резултате у војној служби и медаљом за ревносну службу коју му је уручио председник Републике Србије.

До пензионисања 2019. године, са чином пуковника, обављао је дужност Начелника Kатедре стратегије у ШНО „Војвода Радомир Путник” у Београду. Био је цењен и поштован од свих у средини где је живео и радио.

Иза себе је оставио супругу Мирјану, сина Марка и ћерку Марину.

Сахрана ће бити обављена у понедељак, 5. децембра на Новом бежанијском гробљу у Београду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *