ИН МЕМОРИАМ- ИВАН АНДРАШИЋ (1955-2021)

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Новинар, песник и публициста из Сонте, Иван Андрашић (66) преминуо је у болници у Сомбору након компликација изазваних корона вирусом.

Остаће упамћен по свом ангажману у културном и медијском животу Општине Апатин, посебно међу шокачким Хрватима у Сонти и хрватске заједнице у Војводини.

У родном месту завршио је основну школу, а гимназију у Сомбору. Радио је у Прегради до 1982.године, а потом у Сонти где се бавио фотографијом.

Био је члан уредништва, дописник и колумниста (Баћ Ивин штодир) недељника „Хрватска ријеч“, те стални сарадник католичког месечника „Звоник“. Kао новинар, писао је и за апатински „Глас комуне“.

Писао је позоришне комаде, сатиричне приповетке и поезију са темама из живота шокачких Хрвата у Сонти. Поред аутентичне шокачке икавице, писао је и књижевним хрватским језиком. Песме су му објављиване у збиркама „Лира наива“, „Решетарачки сусрети песника“ и „Банатско перо“ те календару „Суботичка Даница“ и књижевном часопису „Нова ријеч“.

Драме су му објављене у антологијама „Тешка вримена“ и „Мали дипломат“ те у књижевном часопису „Kласје наших равни“. Био је водитељ Драмског одељења и активан члан Литерарног Kултурно-просветне заједнице Хрвата „Шокадија“ из Сонте. По његовим текстовима и режији, постављено је више представа: „Љубав из баба-Мандине кујне“, „Kнез није зно пливат“, „Kнез више није кнез и Доведени, затечени и наши“.

Аутор је и књиге Изградња кућа набијача у Сонти у XX. веку коју је објавио Завод за културу војвођанских Хрвата.

Сахрана ће бити одржана данас (среда, 10. фебруар) у 16 сати на гробљу у Сонти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.