У ТОКУ УПИС ПРВАКА, СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ ОСМАЦИ ПОЛАЖУ ЗАВРШНИ ИСПИТ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „Ж. ЗРЕЊАНИН“

У Основној школи „Жарко Зрењанин“ у току је упис ђака првака, али и припрема за полагање завршног испита ученика осмог разреда.

– Полако се приближавамо крају ове врло необичне школске године. Епидемија нас је затекла средином трећег месеца и трудили смо се да се снађемо најбоље што можемо. Похвалила бих наше ученике, који су дали све од себе да путем модерне технологије, у потпуно новим условима рада, остваре контакт са својим учитељима, наставницима и одељенским старешинама. Похвалила бих родитељe који су имали озбиљну улогу учитеља и наставника и видели колико је то тежак посао, помажући својој деци да остваре потребан ниво знања. У школу смо се вратили под одређеним мерама. Пратимо упутства о безбедности и здравственој заштити. У школи су ученици којима треба додатан рад са наставником или да поправе оцене, а осмаци долазе на припремне часове за пријемни испит. Мислимо да нико неће бити оштећен, каже Сања Шијан, директорица ОШ „Ж.Зрењанин“ Апатин.

За ученике завршног, осмог разреда, следећа седмица је важна, јер ће 17. (среда), 18. (четвртак) и 19. јуна (петак) полагати завршни испит, ткз. малу матуру.

– Наши осмаци ће своје знање исказати кроз двочасовни рад у решавању тестова. Пробни завршни испит је прошао добро, те им је позната процедура полагања. Видели су новине, а то су налепнице са шифром које морају да налепе на тестове,  и како се попуњавају тестови. У учионицама ће бити девет ученика, да би испоштовали мере безбедности и то је још једна новина у полагању теста. Дакле, неће се радити у хали него по учионицама. У свакој учионици ће бити дежурни наставник који ће да помогне ученицима при попуњавању идетификационог обрасца и да пазе на њихову безбедност. Сви детаљи полагања завршног теста биће постављени на сајту школе, рекла је директорица.

И код уписа ђака првака постоје новине. Од ове године уведен је електронски упис (е-упис).

– Ту су родитеље дочекале одређене измене. Систем је унапређен, на начин да родитељи једним доласком у школу обаве и тестирање и упис детета. Школа је повезана са Домом здравља које обавља лекарски преглед деце, па родитељи код секретара школе, уписују дете без додатне документације. Све релевантне службе су  умрежене и видљиви су неопходни подаци са а свако дете, уз поштовање обавезе заштите података о личности. Као и код сваке новине наилазимо и на тешкоће. За поједине родитеље доступност уписа је онемогућена. Због тога су на сајту школе постављени бројеви телефона секретара и специјалног педагога школе који сваког радног дана од 12 до 14 часова примају позиве. Путем телефона родитељи дају податке потребне за упис детета и добију термин за тестирање. Ове године упис ученика у први разред иде доста брзо. Од 142 детета колико очекујемо да ћемо их имати у првом разреду већ је уписано 77. Можемо рећи да идемо добром динамиком рада. Очекујем да до 20. јула све буде урађено како треба, каже Сања Шијан, директорица ОШ „Ж.Зрењанин“ Апатин.

Школа сваке године учествује у пројекту поделе бесплатних уџбеника за ученике, па тако и ове године.– Бесплатне уџбенике добијају деца родитеља који примају социјалну помоћ, свако треће и наредно дете које је у систему школовања и деца која се образују по посебном програму. Оно што је важно родитељима будућих првака је да на време предају документацију, додала је директорка Шијан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *