GRUPA ISTRAŽIVAČA IZ PET ZEMALJA POSETILA ETNO KUĆE U APATINSKOJ OPŠTINI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Opštinu Apatin i grad Sombor posetila je grupa istraživača, profesora sa fakulteta, predstavnika lokalne vlasti iz pet zemalja: Italije, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Grčke, gde su zajedno sa profesorima sa departmana za geografiju, turizam i hotelijertvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu obišli takozvani pilot-područje koje istražuju u Srbiji.

Poseta je organizovana u vezi sa problemima i problematikom objedinjenja kulture i turizma. Reč je o međunarodnom projektu čiji je osnovni cilj ispitivanje koliko se kulturni potencijali mogu adekvatno plasirati unutar turističke ponude.

– Mnogo je ciljeva i zadataka unutar ovog projekta. Cilj posete apatinskoj opštini bilo je da pogledamo nekoliko primera dobre prakse, gde smo posetili etno kuću u Apatinu koja je pripadala tradicionalnom nemačkom domaćinstvu i etno kuće u Sonti i Kupusini. Na području opštine Sombor posetili smo staro gradsko jezgro Sombora i Dida Hornjakov salaš u neposrednoj okolini grada – rekao je Vladimir Stojanović, prof. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, jedan od organizatora ovog puta.

Posetioci su bili oduševljeni sačuvanom kulturnom baštinom naše opštine. Najviše ih je oduševila multikulturalnost i šarolikost u ponudi. Put su nastavili puni pozitivnih utisaka, te će apatinsku opštinu na najbolji moguć način uvrstiti u turističku mapu ponuda naše zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *