GRADSKO KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO “DUNAV” OBELEŽILO 20 GODINA POSTOJANJA

APATIN KULTURA VESTI

Gradsko kulturno-umetničko društvo “Dunav” iz Apatina održalo je svečani godišnji koncert u prepunoj Sportskoj hali Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”.

Na folklornoj priredbi pod nazivom “Teče Dunav”, kojom su obeležili prvih dvadeset godina postojanja i uspešnog rada, predstavile su se sve grupe društva sa preko 200 aktivnih članova u šest sekcija.

Prisutne je pozdravio dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine, koji je istakao da se naš grad ponosi rezultatima kulturno-umetničkih društava na području opštine i da se iz budžeta godišnje izdvajaju značajna sredstva za njihovo finansiranje.

dr smiljanic gkud https://www.radiodunav.com/wp-content/uploads/2013/02/dr-smiljanic-gkud.mp3

O značajnom jubileju, počecima Gradskog kulturno-umetničkog društva “Dunav” i dosadašnjem radu njegovih članova govorio je rukovodilac Programskog saveta Milan Bursać.

– GKUD “Dunav” počeo je sa radom 1992. godine kao Folklorna sekcija “Milje” u okviru Industrije za preradu drveta “Dunav” iz Apatina. Godine 1996. osniva se Kulturno – umetničko društvo pod nazivom “Dunav”, koje tada broji oko 250 članova u sedam sekcija, a 2000. društvo dobija svoj sadašnji naziv – rekao je, između ostalog, Bursać.

Koncert je otpočeo nastupom najmlađeg dečijeg sastava “Leptirići”. Na lepo uređenoj sceni, uz podršku narodnog orkestra, smenjivali su se potom sjajni nastupi dečijeg ansambla pod umetničkim rukovodstvom Radmile Uzelac, izvođačkog ansambla umetničkog rukovodioca Đure Kovačića, sekcije modernog plesa, koju vodi profesor Maja Mandić, ženske i muške pevačke grupe i grupe za negovanje tradicija, a svoj prvi značajniji nastup imale su članice rekreativne grupe umetničkog rukovodioca Đorđa Petrovića.

Publici se svojim vokalnim sposobnostima predstavio i Nemanja Guzijan, solista izvođačkog ansambla, a ljubitelje narodne tradicije i običaja zabavili su i članovi muške pevačke grupe “Zvuci s kamena” iz Novog Sada.

Po završetku koncerta druženje je nastavljeno u Banji “Junaković”.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *