GRAD ĆE USKORO BITI BOGATIJI ZA JOŠ NEKOLIKO SKULPTURA

APATIN KULTURA VESTI

Akademski vajari, tri umetnika iz Srbije, Slobodan Dane Stojanović iz Beograda, Stanislav Antonić iz Bečeja i Borislav Nikolić iz Novog Sada, učesnici su ovogodišnjeg Simpozijuma skulpture “Meander” koji dugi niz godina, uz pomoć sponzora i donatora, organizuje viši kustos Galerije “Meander” Radmila Savčić.

Bez naslovaZahvaljujući ovim simpozijumima u Apatinu je postavljeno više od stotinu skulptura vajara iz zemlje i inostranstva, a ovogodišnjom manifestacijom grad će biti bogatiji za još nekoliko velikih skulptura, ali i manjih za galerijsko izlaganje. Umetnici koji rade u drvetu i metalu za vreme simpozijuma svoje ateljee imaju u jednoj od firmi u gradu, a ove godine to je “Metal”.

– Ovde je, zaista, lep prostor za rad umetnika, imamo dobar smeštaj i uživamo u radu. Imali smo prilike da prošetamo gradom i pogledamo radove naših prethodnika i oduševljen sam time što sam video. Verujem da će i moja skulptura naći neko lepo mesto u prostoru – izjavio je Stanislav Antonić.

Borislav Nikolić, koji je završio master vajarstva, kaže da praksu i teoriju povezuje predavajući likovno u jednoj novosadskoj srednjoj školi.

– Moja skulptura nosi naziv “Meandriranje ka suncu”. Na to je uticao i kolega Slobodan Dane Stojanović, koji je radio ovde, a verujem da će ljudi osetiti energiju koja izlazi iz skulpture i drago mi je da je ovo odsečeno drvo ponovo oživelo u nekoj drugoj funkciji – rekao je Nikolić.

Interesovanje za ovogodišnji simpozijum bilo je veliko. Međutim, zbog ekonomske situacije, organizatori su, kaže Radmila Savčić, mogli da prihvate samo tri umetnika.

V. M.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *