GODINA KOJA JE UNIŠTILA MALINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Prva polovina ove godine bila je nepovoljna za rod maline. Nepovoljni klimatski uslovi, duga i hladna zima, sad vrelo leto, prepolovilo je rod  ovog jagodičastog voća, mišljenja su apatinski malinari. Niska otkupna cena dodatno će isprazniti džepove proizvođača, jer po njihovim rečima, cena od nekih 135 dinara po kilogramu ne mogu pokriti troškove proizvodnje i angažovanja radnika.

Srpska malina po svemu sudeći, doživela je vrhunac u otkupu od 2008. do 2011. godine kada je za kilogram plaćano od 2,20 do 2,80 evra.

Prošle godine proizvedeno je 83.000 tona malina u Srbiji, a ove godine rod neće biti preko 55.000 tona. Pojedini malinari tvrde da je osim loših vremenskih uslova proizvodnja smanjena i zbog uvoza koji obara cenu i kvalitet srpskih sorti vilamet i miker.

-Ukoliko se stanje uskoro ne reši, malinari će imati ozbiljan problem, pogotovo, ako se uzme u obzir činjenica da oko četiri miliona ljudi u Srbiji živi direktno ili indirektno od proizvodnje malina, kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović, a preneo je Blic.