ГАЛЕНИКА СПРЕМНА ДА ПРАВИ ЛЕК ХИДРОКСИХЛОРОКИН

APATIN EKONOMIJA VESTI

Компанија „Галеника“ спремна је да производи лек хидроксихлорокин, за који многи верују да може да помогне у борби против вируса корона.

Како је саопштено из те компаније, „Галеника“, уз помоћ свих неопходних стручних знања које је обезбедила захваљујући својој матичној компанији ЕМС из Бразила, има технологију која може да обезбеди производњу хидроксихлорокина, изјавио је за „Новости“ Рикардо Вијан Маркес, генерални директор „Галенике“.

Он је рекао да у том смислу са пажњом прате напоре, као и даље инструкције Владе Србије и надлежних здравствених институција око реализације производње овог лека.

Чека се, наиме, одговор француског председника Емануела Макрона, којег је председник Александар Вучић замолио да помогне да Србија набави 50 килограма супстанце за производњу хлорокина, коју би, ако је има на лагеру, могао да нам да „Санофи Пастер“.

Како су навели из ове компаније, лек могу да произведу у року од седам дана од момента кад потребна супстанца стигне.

Америчка агенција за лекове одобрила је хлорокин за лечење вируса корона, док је Европска агенција за лекове (ЕМА), упозорила да антималарик хлорокин и његов дериват хидроксихлорокин могу да се примењују у лечењу Ковида 19 само у клиничким испитивањима и у „хитним програмима“.

Овај, као и сви другу лекови против Ковида 19, примењује се заправо експериментално, јер лека карактеристичног за ову болест нема.

Резултати првих истраживања у Француској и Кини обећавају, међутим ефикасност хлорокина и хидроксихлорокина „још треба доказати“ и те активне супстанце се смеју примењивати у лечењу Ковида 19 само у случају крајње нужде, истиче Европска регулаторна агенција.

Оба лека могу да имају тешке нуспојаве, нарочито ако се узимају у већој дози од препоручене или у комбинацији са другим лековима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *