ДАНСKА НАЈАВИЛА ДА ЋЕ ОТВОРИТИ ВРТИЋЕ И ШKОЛЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

Данска премијерка Мете Фредериксен најавила је постепену и опрезну нормализацију живота у Данској, али само под условом да грађани наставе да се одговорно понашају у односу на опасност заразе вирусом корона.

Фредериксен је рекла да је план да 15. априла буду отворени вртићи и основне школе до петог разреда, што је предуслов да се запослени родитељи постепено враћају на радна места, пре свега у приватном сектору.

Међутим, премијерка је препоручила да се ради од куће што је дуже могуће.

Данска граница остаће затворена до даљег, као и факултети и средње школе, ресторани, кафићи, фризерски салони, тржни центри, биоскопи, библиотеке, музеји, спортски терени и хале.

Остају на снази и забране окупљања више од 10 особа на јавном месту и свих великих музичких фестивала и спортских манифестација планираних за лето, закључно са 1. августом.

Премијерка је навела да планирана нормализација зависи искључиво од одговорног понашања сваког појединца и од наставка актуелног позитивног кретања броја заражених и пре свега хоспитализованих.

Од 47.340 тестираних, у Данској је зараза потврђена код 4.681 особе, од којих је 187 умрло. У Данској се објављује да су те особе умрле „са вирусом корона“, а не „од вируса корона“.

У болницама су 503 пацијента, од којих 139 на интензивној нези, а 108 на респиратору. Од болести Цовид-19 опоравило се 1.387 особа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.