ФИРМА „ГУМА -С“ У СОМБОРУ ДОБРО ПОСЛУЈЕ И ИМА АМБИЦИОЗНЕ ПЛАНОВЕ ЗА АУТО-ИНДУСТРИЈУ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

НЕДОСТАЈЕ ИМ РАДНА СНАГА

Због проширења производње ускоро ће повећати број запослених и до 230.
У напуштеном објекту фабрике обуће „Борели“ словеначка компанија „Силко“ пре нешто више од две године у Сомбору је отворила погон „Гума -С“ која овде производи делове за аутоидуструју, али и делове за веш машине и сушилице, односно за белу технику.
Словеначка компанија „Силико“ у чијем се сатаву налази и погон „Гума-С“, послује у Србији од 2011, а пре две године су из Оџака преселили у Сомбор.
Према речима Уроша Кравоса, директора сомборке фирме, од три машине колико их је било на почетку пословања, производња техничке гуме за аутоиндустрију обавља се на 14 машина. Он додаје да је недавно из Аустрије стигла још једна машина, а план је да их до краја године буде 19.
Око 100 запослених у производњи, због технолошког процеса, ради у четири смене, а производња се прекида једино за време државних празника.
Кравос каже да је једини проблем недостатак квалификоване радне снаге, и истиче да ће у наредном периоду због проширења производње бити потребно знатно више радника.
-Потребно нам је још тридесетак радника,имамо велике планове за наредне три године и у плану је повећање броја запослених на 200 до 230. „Гума-С“ треба да буде једна од већиих фирми у Сомбору.Производе сада испоручујемо у Словенију, одакле се они дистрибуирају у Немачку, Франуску, Чешку, Словачку, Кину- вели Урош Кравос.
Највећи домаћи купац производа од гуме за белу технику је предузеће „Тики“ из Старе Пазове.Овде истичу да су прошле године добили пројекат за БМВ, нову серију 7, па ће од 2023.године овде имати и монтажу, и производе ће испоручивати директно за ову немачку фирму.
У току прошле године производња је повећана за 50 одсто у односу на 2018,а план је да се у овој години произведе 23 милиона комада техничке гуме за аутоиндустрију,односно за БМВ,“ мерцедес“, „ауди“, „фолксваген“.
Због потребе запошљавања нових радника, сваке среде у фирми се воде разговори са заинтересованима.Организују се обуке и пробни рад, четири радника је посредством Филијале НСЗ прошло обуку , а запослене су и особе са инвалидитетом.

СЕРТИФИКАТ И ЗАРАДЕ
-ОВИХ дана фабрика „Гума-С“ добила је сертификат квалитета ИСО ТС 16949 и тако смо доказали да су наши производи високог стандарда-истиче Урош Кравос, директор.Он твврди да се зараде редовно исолаћују ,и да су оне око 10 до 15 одсто веће од просечних зарада на овом подручју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.