ИЗ МОГ УГЛА: НОЋНА СТРАЖА, ПИШТОЉ, ПРАЊЕ НОВЦА, ДЕМЕНЦИЈА

APATIN IZ MOG UGLA VESTI

НОЋНА СТРАЖА

Ових дана десило се неколико крађа које обесни и све слободнији лопови изводе не само ноћу него у по бела дана. Тако смо сазнали нису украдени само месингани елементи на градској фонтани у Апатину него су и на гробљу у Пригревици са споменика украдена месингана слова. Овим лоповима ништа изгледа није свето. Да не говоримо о томе како за неколико сати по стављању цвећа на гробове најближих, икебане, посебно оне луксузније, волшебно нестају.
Обесни лопови сад не презају ни да по дану пељеше бицикла у С- блоковима. Само у току једног дана и ноћи нестали су први точкови на неколикои бицикла који су били закључани. А готово нема станара ових зграда којима није нестало – од један до пет бицикла. Краде се испред зграда па чак из подрума.
Кад се не може стати крупним лоповима на пут како ли ће се стати овим „ситним“? Али за свакога грађанина који је очерупан и коме је украден и само један точак штета је велика. Не знам колико је од ових наведених крађа пријављено полицији али шта то вреди. Упућенији кажу, да лопови долазе и одавде али из других градова. Не преостаје ништа друго него да становници стамабених блокова организују ноћне страже не би ли се бар привремено стало на пут лоповима. Да макар један буде ухваћен можда би се клупко одмотавало.

ПИШТОЉ

Једна моја пријатељица ми прича како је имала силне перипетије док се није решила пиштоља покојника који је по Закону о наследству требало да се подели на три дела у најужој фамилији. Обигравали они све могуће шалтере али до решења овог проблема никако да дођу. Једног дана, овој иначе тихој жени, начисто „пуко филм“. Узела пиштољ и све метке однела у полицију, ставила на сто, и рекла да га поклања. Али ни то није било довољно да се проблем реши. Углавном судбина наслеђеног пиштоља је завршила на крају у полицији. А колико је времена и живаца потребно да се изборите са свим још увек бројним бирократским препрекама. Било је ово пре неколико година и данас тако.

ПРАЊЕ НОВЦА

Свим банкама стигла препорука Народне банке да клијенти потпишу изјаву да ли су или нису функционери или блиска родбина онима на функцији. Кратко писмено обавештење које им се давало да на шалтерима да потпишу, а у којима треба да дају само два одговора, да ли су функционери или у блиским родбинским везама са лицима која су на некој функцији. Ова мера је употребљена да би се спречило прање пара, било је кратко објашњење. Па и није нека идеја. Паре се могу опрати преко било којег трећег лица, била то родбина или не.

ДЕМЕНЦИЈА

За све што заборављате, заборавите да сте заборавили. Намерно или ненамерно. О свему ће вас обавестити порезници. Када би се стварна болест деменције могла решити, на овај начин, пореским програмом, било би више него пожељно.

аутор: Софија Пуалић Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *