EU DONIRALA VOZILO SOMBORSKOM TIMU ZA INKLUZIJU ROMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Majkl Davenport, šef  Delegacije EU u Srbiji, uručio je predstavnicima 20 lokalnih samouprava ključeve vozila, namenjenih timovima zaduženim za unapređenje života Roma u Srbiji. Uručenju ključeva vozila ispred grada Sombora prisustvovali su Zoran Miler, član Gradskog veća za poljoprivredu, razvoj sela i zaštitu životne sredine i Zoran Kalanjoš, koordinator za romska pitanja, Odeljenja za društvene delatnosti GU grada Sombora.

Vozilo, inkluzija Roma
Majkl Davenport je za donaciju, čija  je ukupna vrednost  oko 200.000 evra, rekao da predstavlja „mali ali vidljiv“ rezultat zajedničkih napora Evropske komisije i Srbije na poboljšanju života pripadnika romske zajednice. Davenport je istakao da je potrebna jača koordinacija na nacionalnom nivou kako bi sredstva koja se ulažu u integraciju Roma imala trajne efekte.
Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je navela da su mobilni timovi za inkluziju Roma, u prethodnom periodu postigli zanačajne rezultate.
– Do juna upisali su  509 romske dece u predškolske ustanove, pokrenuli 230 administrativnih i sudskih procedura za upisivanje Roma u matične knjige. U 20 lokalnih samouprava izvršeno je mapiranje 101 romskog naselja, a 500 romskih učenika i studenata dobiće finansijsku podršku radi završetka obrazovanja – kazala je Paunovićeva.

Mobilni tim za unapređenje života Roma u somborskoj lokalnoj samoupravi ima pet članova,a to su Zoran Kalanjoš,  koordinator za romska pitanja i koordinator tima, Manjika Nikolić , medijatorka za oblast zdravstva,   Ivan Petrović, pedagoški asistent, Stanislava Brkić,predstavnica Centra za socijalni rad i Željko Mrgić,predstavnik somborske filijale NSZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *