ЕФЕKТИВА -БАНKЕ НЕМАЈУ ПРАВО ДА ЛИЧНЕ ПОДАТKЕ KОРИСНИKА ДАЈУ АГЕНЦИЈАМА ЗА НАПЛАТУ ПОТРAЖИВАЊА

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Банке у Србији немају право да личне податке корисника дају агенцијама за наплату потраживања, указало је данас Удружење банкарских клијената “Ефектива”.

“Према Закону о заштити корисника финансијских услуга, банка не сме да прода дуг физичког лица агенцији за наплату потраживања. Ипак, банке у поступку наплате дуговања ангажују такве агенције, које уместо њих позивају дужнике. Такав аранжман банке и агенције је незаконит”, наводи се у саопштењу “Ефективе”.

Савет тог удружења банкарским клијентима је да у ситуацији када их за дуг уместо банке позива нека агенција за наплату потраживања да банци упуте писани захтев за брисање личних података из базе агенције.

“То значи да ће позиви и узнемиравања након тога престати, јер агенција неће смети да користи личне податке дужника”, истакла је “Ефектива” и додала да је обавеза банке да о томе обавести дужника, а ако то не уради, постоји могућност жалбе Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као и покретање судског поступка.

По тумачењу тог удружења ни мобилни оператори и трговци немају право да агенцијама за наплату потраживања дају личне податке дужника.

021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *