ДРУШТВО ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА СОМБОР: ВИШЕ ПАЖЊЕ ПОСВЕТИТИ ПРЕВЕНЦИЈИ И РАНОМ ОТКРИВАЊУ КАНЦЕРА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Циљ обележавања 4. фебруара у Здравственом календару Светске здравствене организације је јединство у борби против рака под једном заставом у жељи да се спасу милиони живота људи који могу оболети од рака кроз напредак у смањењу фактора ризика, побољшању превенције и лечења, и опште бриге о човеку. Потребно је борити се да савремена дијагностика и лечење једнако буде доступно сваком становнику света како у богатим, тако и у сиромашним земљама. То се може постићи подизањем свести кроз здравствено просвећивање сваког појединца, подстицање да предузму акцију у својој породици, суседству, радном месту, граду.

ВИШЕ ОД 1/3 ОБОЉЕВАЊА ОД РАКА СЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ А ДРУГУ ТРЕЋИНУ МОЖЕМО УСПЕШНО ИЗЛЕЧИТИ АКО СЕ РАК РАНО ОТКРИЈЕ И ПРАВИЛНО ТРЕТИРА. ТАКО ЋЕ ВИШЕ СРЕДСТАВА БИТИ ЗА НОВЕ АПАРАТЕ И САВРЕМЕНИЈЕ ЛЕКОВЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ОНЕ ПРЕОСТАЛЕ ТРЕЋИНЕ, ОСОБЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА.

Према подацима СЗО највећи број оболелих у Европи на 100 000 становника бележе Естонија, Чешка и Србија. Стручњаци кажу да је узрок повећања броја оболелих у гојазности, недостатку физичке активности, ниском уносу воћа и поврћа, великој употреби дувана и алкохола. Заједничким деловањем институција, удружења грађана, локалне заједнице гради се прилика да се обољевање и смртност од рака смањи у свакој земљи, па тако и на глобалном нивоу.

Зато би свако од нас појединачно требао да допринесе бризи о своме здрављу редовним посетама лекару опште медицине, учешћем у скрининг програмима за рано откривање болести, као и пружањем разнолике подршке леченима од рака.

извор: Друштво за борбу против рака Сомбор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.