DP STEFAN DUŠAN SILNI ODRŽALO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA OPŠTINE APATIN

APATIN DRUŠTVO VESTI

Juče je društvo pedagoga fizičke kulture „Stefan Dušan Silni“ u plavoj sali SO Apatin održalo sastanak sa rukovodiocima naše opštine kao i sa predstavnicima Sportskog saveza. Tema sastanka je bila implementiranje nezaposlenih profesora fizičke kulture u strategiju razvoja sporta za naredni period i njihovo zapošljavanje kroz neke od solucija koje nudi strategija Sportskog saveza.

U uvodnoj reči Milorad Mrđa je podsetio na neke od akcija koje je realizovalo ovo društvo sa akcentom na borbu protiv narkomanije  kod dece i promociji sporta u našoj opštini. Mrđa je istakao važnost stručnosti profesora te da bi se njihovom većom iskorišćenosti u strategiji razvoja sporta stiglo do jako dobrih rezultata.

Zbog velike pojave deformiteta dece već u predškolskim ustanovama postavljeno je pitanje da li postoji prostor da se ti profesori zaposle u predškolskim ustanovama, kao i da drže nastavu fizičke kulture u periodu od 1. do 4. osnovne škole umesto učiteljica?

Profesor Goran Kecman je rekao da je takva ideja odlična, ali da to nije praksa u našoj opštini i da bi se na ovaj način zaposlilo najmanje 6 profesora koji su trenutno na birou. – Uvažavam sve svoje kolege i svaki put bih stao na njihovu stranu kada bi se našli u nekom problemu, ali mislim da su profesori fizičkog vaspitanja kompetentniji da rade sa decom u tom uzrastu kada se ti deformiteti još uvek mogu ispraviti.- rekao je Kecman.

Predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić je rekao da u opštini postoje sredstva da se ovako nešto i isfinansira ali da je problem u zakonu koji nedozvoljava nova zapošljavanja i to da profesori drže časove fizičkog vaspitanja u uzrastu od 1. do 4. razreda osnovne škole. – Upravu ste da je bolja varijanta da profesori drže čas fizičkog vaspitanja umesto učiteljica. Opština je obezbedila sredstva da se tako nešto i odradi ali zbog zakona o zapošljavanju nismo u mogućnosti da na taj način zaposlimo još nekoliko profesora.- Smiljanić je dodao da su slični problemi i u nekim javnim predužećima i da sveopšta kriza utiče na to da je danas do zaposlenja jako teško doći bezobzira na diplomu fakulteta koju posedujete.

Najviše šansi za zapošljavanje može se naći u rekreativnoj nastavi i u radu u klubovima iz opštine Apatin. Zamenik predsenika opštine Apatin Miodrag Bakić je obećao, profesorima koji oforme grupe ljudi kojima bi držali rekreativnu nastavu, termine i drugu vrstu pomoći kako bi ovakve stvari zaživele u našem gradu. On je dodao da naša opština omogućuje većini profesora da odrade volonterski staž i da će i u narednom periodu pomagati mladim i školovanim ljudima.

Izmena strategije o razvoju sporta moguća je samo ukoliko neko od odbornika podnese amandman na istu, pa ostaje da se vidi da li će strategija biti usvoje 28. decembra 2015. godine ili će se njeno usvajanje prolongirati za 2016. godinu.

Sastamak Stefan dusan silni i opstinari (2) Sastamak Stefan dusan silni i opstinari (1)