DOM ZA STARE I PENZIONERE U APATINU OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

01. oktobar obeležava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ovaj praznik podiže svest o problemima s kojima se suočavaju stariji, kao što su starenje i zlostavljanje starijih. To je takođe dan kada se vrednuju doprinosi starijih ljudi društvu.
Slogan ovogodišnje kampanje „Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe” izabran je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na postojanje predrasuda vezanih za starenje i starije osobe, a promoviše se i pozitivna slika starenja kroz primere dobre prakse.
U Domu za stare i penzionere Apatin juče je, uz bogat program, obeležen Međunarodni dan starijih osoba. „Sunčanu jesen života“ otvorila je direktorka ustanove Slađana Živkov.
“Čestitam vam vaš dan, Međunarodni dan starijih osoba. Društvo u kojem živimo ima puno predrasuda u vezi starih osoba, a ja se nadam da su u našoj ustanovi predrasude razbijene i da osećate da smo jedna velika porodica u kojoj su svi članovi uvaženi i ravnopravni. Svojim umećem, znanjem, iskustvom ali i spremnošću da učite, mi imamo šta da pokažemo i ponudimo široj društvenoj zajednici i da utičemo na uklanjanje barijera. Hvala vam na svemu što ste učinili i što činite da društvo u kom živimo bude bolje”, rekla je Živkov.
Korisnicima ustanove obratili su se i volonteri Crvenog krsta Apatin koji već tradicionalno 01. oktobra dolaze u ustanovu. Oni su najbolji su primer brige o starima.
Nakon priredbe, gosti su imali priliku da vide stvaralačke potencijale osoba treće životne dobi, prikazane kroz ručne radove, a predstavili su se i članovi literarne sekcije Doma. Korisnici su izložili svoje radove napravljene od prirodnih materijala u bojama jeseni.

Tokom oktobra Dom za stare i penzionere Apatin posetiće brojni gosti, a i sami korisnici odlaziće u posete i na izlete. Ustanovu će posetiti deca iz predškolske ustanove Pčelica, đački parlament Gimnazije Nikola Tesla, učenici muzičke škole, korisnici Centra za socijalni rad, plesne grupe.

Sunčana jesen biće zatvorena izložbom fotografija “Trenuci stvarnosti 2” na kojoj će biti izložene fotografije korisnika iz cele Srbije. Najuspešniji će biti gosti ustanove i upoznaće se sa našim gradom.

Dom za stare, Slađana Živkov Dom za stare, Slađana Živkov 3