APATINSKA PIVARA DONIRALA DESET NOVIH ALKOMETARA UPRAVI SAOBRAĆAJNE POLICIJE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Apatinska pivara i Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije obeležili su desetogodišnjicu kampanje „Kad pijem, ne vozim“ koja već punu deceniju edukuje javnost o važnosti odgovorne konzumacije i rizicima vožnje pod dejstvom alkohola. Tim povodom, Apatinska pivara je Upravi saobraćajne policije donirala novih deset alkometara najnovije generacije kako bi pomogla još efikasnijoj kontroli saobraćaja.

Ovom prilikom pripadnici saobraćajne policije su u Bulevaru Milutina Milankovića izvršili pojačanu kontrolu alkoholisanosti vozača novim alkometrima.

„U prethodne dve godine, prema statističkim podacima, na našim putevima svaki peti život nažalost je izgubljen zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola, a slična iskustva imaju i druge evropske države. Zbog toga saobraćajna policija svakodnevno vrši kontrolu alkoholisanosti vozača, isklјučuje iz saobraćaja one koji upravlјaju pod dejstvom alkohola i zadržava do istrežnjenja vozače koji su u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti ili koji odbiju da se podvrgnu alkotestu. Prosečno se godišnje iz saobraćaja isklјuči oko 50.000 vozača, od kojih se na trežnjenju zadrži oko 10.000. Ovu priliku koristim da se zahvalim Apatinskoj pivari na donaciji alkometara koji nam pomažu da još efikasnije kontrolišemo vozače i da ih isključimo iz saobraćaja ukoliko voze pod dejstvom alkohola i time doprinesemo većoj bezbednosti saobraćaja“, izjavio je Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije.

Podaci pokazuju i da se iz godine u godinu smanjuje broj vozača koji voze pod uticajem alkohola.

„Tokom proteklih deset godina obišli smo veliki broj gradova širom Srbije, posetili mnogo festivala, održali veliki broj predavanja, kreirali različite edukativne sadržaje, a sve u cilju jačanja svesti svih učesnika u saobraćaju o važnosti odgovornog konzumiranja alkohola. Naš savet, posebno mladima je uvek bio – ukoliko si popio, pozovi taksi, dozovi prijatelja, sačekaj autobus ili prošetaj. Verujem da smo takvom vrstom prevencije već sačuvali mnogo života i to ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo“, rekao je Vladimir Novaković, generalni direktor Apatinske pivare.

Posetioci različitih manifestacija širom Srbije imaće priliku da testiraju svoje motoričke sposobnosti putem zanimljivih aktivacija koje pivara realizuje u okviru kampanje „Kad pijem, ne vozim“ i na taj način dodatno apeluje na oprez tokom vožnje i konzumiranja alkohola.

Alkometar Kad pijem ne vozim 2 Pojacana kontrola Vladimir Novakovic i Boban Milinkovic