DODELJENA NOVINARSKA PRIZNANJA “EKO-NOVINAR” ZA 2017. GODINU

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Udruženje novinara “Eko vest”, u saradnji s ekološkim magazinom EKOlist, dodelilo je danas tradicionalno novinarsko godišnje priznanje Aleksandri Vukićević, novinarki i voditeljki ekološkog magazina “Čekajući vetar”, RTS – Radio Beograd 2, koja je tako ponela titulu “najekonovinara”.
Već duži niz godina autorski uređuje i vodi emisiju “Čekajući vetar”, upućena je u aktuelno stanje životne sredine, sa jasnim, principijelnim i često aktivističkim stavom i uvek, reklo bi se, zaštitnički naklonenja prema prirodi.

“Ovo priznanje je baš onakvo kako ja zamišljam idealno nagrađivanje: radiš onako kako misliš da treba, često se nerviraš zbog onog što svašta vidiš i saznaš, a srećan si kad osećas da si bar malo nekom pomogao. Često nemaš utisak da je to što radiš nije ni dobro ni loše – tvoje najbliže radno okruženje na sve to ima stav koji se kreće u rasponu od ravnodušnosti do sažaljivosti… I baš u takvom okruženju, stiže vest o nagradi dobijenoj od kolega. Ima li ičeg lepšeg?! Inače, o zaštiti životne sredine izveštava se na različite načine. Nemaju svi novinari iste mogućnosti, ali ni iste motive. Uvek možemo da uradimo više – od sopstvene edukacije, preko edukovanja građana, do pritiska na institucije da nešto urade ili ne urade. Jedan od najvećih dobitaka je upoznavanje sjajnih ljudi koji u svojim lokalnim zajednicama rade velike stvari u korist životne sredine”, izjavila je Aleksandra nakog urečenja ovog priznanja.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine dodeljeno je Dejanu Maksimoviću iz Ekološkog centra “Stanište” iz Vršca. Godinama se zalaže za osnaživanje lokalnih zajednica da reše probleme koji ometaju aktivan rad na zaštiti životne sredine. Argumentovano analizira do detalja finansiranje zaštite životne sredine na lokalnom nivou, organizuje i sprovodi aktivnosti od značaja za jačanje kapaciteta civilnog društva za uspešno delovanje u oblasti zaštite životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Inicijator je i jedan od osnivača Banatske platforme, mreže koja trenutno okuplja 27 nevladinih organizacija iz 16 opština i gradova Banata, uz pet pridruženih organizacija koje su van područja Banata.

Za zalaganje, doprinos i volonterski angažman u zaštiti životne sredine ove godine priznanje je dodeljeno likovno-grafičkoj urednici Borislavki Dimitrov. Prethodnih 11 godina s iskrenim žarom trudila se da afimišite ono najplemenitije u ljudima sa kojima je svakodnevno bila na akcijama zaštite životne sredine. Ume i zna da uključi svoje kolege i ukaže na društeni angažman. Odlučno je učestvovala u svakoj lokalnoj akciji na zaštiti životne sredine. Ona je primer mladima kako se volonterski i posvećeno svakodnevno bori za zdravu životnu sredinu.

„Ova nagrada me je zaista prijatno iznenadila, pogotovo što u svojim sedamdesetim godinama više nikakve nagrade i ne očekujem. Na trenutak sam shvatila da su mojih desetak godina bili sasvim atipični penzionerski dani zahvaljujući volonterskom radu u EKOlistu i udruženju EKO VEST. Čast mi je da sam deo ove mlade družine s kojom često svoja privatna druženja pretvararamo u prave radne sastanke pune planova i zadataka. Moje zadovoljstvo će biti još veće, da ih ubuduće pratim i radujem svakom dobro obavljenom poslu i primeru u zaštiti životne sredine,” izjavila je Borislavka Dimitrov.

Zbog svoj jubijela, magazin EKOList uručio je priznanje svoj urednici Marici Puškaš, a zahvalnicu Marbo Product-u.

Sva priznanja i zahvalnice uručio je ministar zažtite životne sredine Goran Trivan.