ДО 2. МАРТА ПРИЈАВЕ ПЕНЗИОНЕРА ЗА БЕСПЛАТНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ У БАЊАМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Републички фонд ПИО објавио је позив за пензионере да се пријаве за бесплатну рехабилитацију у бањама, а пријаве су отворене до 2. марта. Прелиминарна ранг листа корисника који испуњавају услове биће објављена 21. радног дана од дана затварања огласа, дакле крајем марта.

-Могућност да се пријаве имају сви корисници старосне, превремене старосне, инвалидске и породичне пензије којима је пребивалиште у Србији, а којима је висина пензије до 37.809 динара, који од огласа 2020. нису користили ово право и који немају друге приходе осим пензије, рекао је данас Танјугу др Александар Милошевић, заменик директора Фонда ПИО.

Пензионери који живе у Србији, а осим домаће примају и инострану пензију, такође имају могућност да се пријаве, под условом да су им обе пензије у збиру до наведеног износа. Оглас за пријаву је отворен до 2. марта, рекао је др Милошевић.

Како је навео, пријаве се подносе у удружењима пензионера на општинама у којима је пребивалиште пензионера.

-Ту пензионери преузимају образац пријаве, који попуњавају и на коме изражавају жеље у којим бањама би желели да се рехабилитују, рекао је др Милошевић.

Осим попуњене пријаве, навео је он, потребно је да приложе пензијски чек и медицинску документацију, уколико је поседују.

-Наглашавам да се немедицинска документација не бодује, већ је само користимо да определимо адекватну бању кориснику, рекао је др Милошевић.

У складу са Правилником о друштвеном стандарду бодују се висина пензије, дужина стажа осигурања, број година коришћења пензије, а корисници који су остварили право на негу и помоћ другог лица добијају додатне бодове. У случају истог броја бодова предност има старији корисник, рекао је др Милошевић.

Како је најавио, прелиминарна ранг листа корисника који испуњавају услове биће објављена 21. радног дана од дана затварања огласа, дакле крајем марта.

-Након тога, пензионерима који не остваре право оставили смо могућност жалбе, а по разматрању свих жалби објављујемо коначну ранг листу. Ранг листе ће бити објављене на огласним таблама у филијалама Фонда и у удружењима пензионера у којима су се пензионери пријављивали. Сви пензионери који остваре право на бесплатан опоравак у бањама, добиће обавештење од Фонда о томе за коју бању су опредељени, рекао је др Милошевић.

У бањи пензионери добијају смештај и пун пансион за 10 дана боравка, лекарски преглед при доласку, лабораторијску анализу, најмање три терапије и плаћамо путне трошкове за долазак до бање и повратак до куће. Истакао бих још да плаћамо трошкове пута и смештај за пратиоце, на које право имају корисници – слепа лица и деца – породични пензионери која нису способна за самосталан живот, казао је заменик директора Фонда ПИО.

Ове године смо раније покренули укупну процедуру, тако да очекујемо да већ крајем априла први пензионери почну са рехабилитацијама. Напомињем да ће их позвати представници из бање како би договорили термин доласка, рекао је др Милошевић.

Уговоре смо потписали са 26 српске бање и наглашавам да је свака бања у обавези да понуди исти обим услуга, преглед лекара, најмање три различите терапије и надзор лекара свих 10 дана, навео је др Милошевић. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *