DISKOTEKE U APATINU SAMO DO 2, KAFIĆI DO PONOĆI- NOVČANE KAZNE ZA PREKRŠIOCE

EKONOMIJA VESTI

Svi ugostiteljski objekti iz grupe noćni bar, dansing bar, diskoteka i kabare koji posluju na teritoriji opštine Apatin, od prošlog vikenda rade samo do dva sata ujutro. Slična je situacija i sa objektima tipa restoran, kafana, bife, picerija, pivnica, kafe-poslastičarnica, restoran i kafe bar koji su vrata zatvorili tačno u ponoć, a ne do jutarnjih sati kakva je praksa bila donedavno.

Na ovakvu promenu nije uticala nova opštinska odluka o radnom vremenu, već pooštrena kontrola inspekcijskih službi koja za prekršioce ispisuje novčane kazne u iznosu od 75000 dinara, odnosno 37 500 ukoliko je plate u roku od 8 dana.

Dragana Stambolija, rukovodilac odeljenja na poslovima inspekcije kaže za radio Dunav da nije reč o nikakvoj novoj odluci nego o strožijoj primeni one iz 2015 godine. – Odluka nije nova, nego se sprovodi postojeća. Za njeno sprovođenje zadužena je komunalna inspekcija koja uz asistenciju policije obilazi ugostitelje i evidentira prekršioce.

Stambolija kaže da ugostitelji koji su registrovani kao diskoteka ili noćni bar mogu raditi do dva posle ponoći jedino ako lokal otvaraju tek od 18 časova. Prema ovoj odluci, oni ugostitelji koji su se odlučili na celodnevni rad, lokal moraju zatvoriti do ponoći. Prema njenim rečima razlog za ovakvu strožiju kontrolu leži u čestim prigovorima građana na buku ali izveštajima Policijske uprave o povećanju evidentiranih prekršaja u danima vikenda.

-Veliki deo prekršaja se desio posle ponoći, a buka i problemi u vezi remećenja javnog reda i mira uglavnom se dovode u vezu sa mladima koji u kasnim satima ostaju duže na ulicama. Ona još dodaje da se intezivno radi na prečišćenoj verziji nove odluke koja će se naći pred lokalnom skupštinom na usvajanju. Ona će biti daleko određenija i neće biti prostora za različita tumačenja, odnosno zloupotreba, koje se svakodnevno dešavaju, kaže Stambolija.

Vlasnici lokala navode da će poštovati odluku o radnom vremenu ukoliko se bez izuzetaka bude primenjivala na sve ugostitelje. Kako kažu, pored visokih kazni, nelojalne konkurencije, problem je u omladini koja je navikla da izlazi u kasne sate i da, za vikend ostaju do 2 ujutro u gradu. Ukoliko se ove navike i loša praksa ne promene, ugostitelji upozoravaju da će raditi sa smanjenim prometom.