DEMOKRATE BOJKOTUJU IZBORE ZA SAVETE MESNIH ZAJEDNICA

APATIN STRANAČKA HRONIKA VESTI

Povodom predstojećih izbora za savete mesnih zajednica koji će se održati 6. avgusta na teritoriji opštine Apatin i to za Mesnu zajednicu Apatin, Mesnu zajednicu u Romskom naselju, Mesnu zajednicu Sonta, Mesnu zajednicu Prigrevica, Mesnu zajednicu Kupusina i Mesnu zajednica Svilojevo, Opštinski odbor Demokratske stranke u Apatinu uputio je saopštenje za medije u kojem obaveštava građane da ova stranka neće učestvovati na ovim izborima.

„B o j k o t“

U februaru ove godine, po zakonu, trebalo je da se održe izbori za Savete svih MZ u opštini Apatin pošto su prethodni izbori održani u martu 2013. Medjutim, bez ikakvog razloga i obrazloženja opštinska vlast je uvela privremene mere, iako su sve MZ uredno funkcionisale.

Pre nekoliko dana na nekim portalima je osvanula vest da su izbori za Savete MZ zakazani za 06.avgust 2017. Ova vest se poziva na opštinsku odluku navodno objavljenu u Sl.listu opštine Apatin br. 8. Medjutim, na sajtu opštine Apatin u tom trenutku je poslednji objavljeni Sl.list bio br. 6.

Posle nekoliko dana se ispostavilo da je predsednik SO Apatin formalno raspisao izbore pre 15 dana, ali je ta odluka držana u tajnosti i naknadno objavljena kako bi se svim drugim strankama maksimalno skratio rok za pripremu izbora.
Termin ovih izbora je zakazan u sred leta, kada ne radi ni republička, ni pokrajinska pa čak ni opštinska skupština. Ovako nešto je do sada nezabeleženo, može se slobodno reći da su ovo izbori koji će prvi put u istoriji biti održani kad im vreme nije, na temperaturi od +35%. Zakazivanjem izbora za Savete MZ u sred leta predsednik SO dr Rastovic je ponovo pokazao da je osoba koja je zalutala u politiku.

Mislimo da je ovo još jedan od poteza opštinske vlasti koji potpuno obesmišljavanja bilo kakvo ozbiljno delovanje u lokalnoj samoupravi i ima samo za cilj da SNS preuzme po svaku cenu vodjenje svih mesnih zajednica do poslednje u Srbiji. Ovakva i slična dešavanja će potpuno demotivisati većinu gradjana da učestvuju u budućim izbornim aktivnostima i da izadju na glasanje i daju svoj glas onima koji mogu na ozbiljan i odgovoran način da vode institucije u lokalnoj samoupravi.

Zbog svega navedenog Opštinski odbor Demokratske stranke je odlučio da bojkotuje najavljene izbore i ne želi da daje legitimitet izborima koji nemaju nikakvog smisla. Pozivamo i ostale opozicione stranke da nam se pridruže i na ovaj način izraze gradjanski protest protiv daljeg urušavanja institucija.

 DS Apatin